Kortkolom binnenland

Hells Angels opgepakt voor afpersen cafébaas

Rotterdam. Drie leden van de motorclub Hells Angels zijn gisteren aangehouden op verdenking van afpersing, vuurwapenbezit en drugshandel. Eén van de verdachten is een 34-jarige onderofficier en schietinstructeur bij de landmacht. Het drietal heeft vermoedelijk de exploitant van een uitgaansgelegenheid in Arnhem afgeperst. Onder bedreiging van een vuurwapen en fysiek geweld zou de ondernemer in september afstand hebben gedaan van zijn belangen bij de zaak. Een van de drie verdachten, een 37-jarige man uit Arnhem, is mede-exploitant van de gelegenheid. De aangehouden militair werkt er als portier. (NRC)

‘Politie Kunduz moet martelingen stoppen’

Rotterdam. Het kabinet weet niet of de agenten die gevangenen in Kunduz gemarteld zouden hebben worden opgeleid door Nederlanders. In een recent VN-rapport staan drie incidenten waarbij politiefunctionarissen in die provincie verdachten martelden. Gisteren informeerden ministers Rosenthal (Buitenlandse Zaken, VVD) en Hillen (Defensie, CDA) de Tweede Kamer dat niet te zeggen is of daarbij agenten betrokken waren die Nederland nu schoolt. Het is aan de Afghaanse autoriteiten om dit uit te zoeken en maatregelen te nemen. „In Kunduz hebben wij de politiechef daarop aangesproken”, schrijven de ministers. (NRC)

Immigratie in eerste helft 2011 niet gedaald

Den Haag. Het aantal vluchtelingen dat naar Nederland komt is nog niet gedaald. In de eerste zes maanden van 2011 vroegen vrijwel evenveel mensen asiel aan als vorig jaar. Dat antwoordt minister Leers (Immigratie en Asiel, CDA) op vragen van enkele Kamerfracties. Volgens hem is dat niet vreemd, „aangezien de meeste maatregelen in het regeer- en gedoogakkoord nog niet, of pas recent, in werking zijn getreden”. (Novum)

Tien jaar cel voor serieverkrachter

Amsterdam. Een 33-jarige Amsterdammer is gisteren veroordeeld tot tien jaar cel voor een serie verkrachtingen en aanrandingen in 1996. De straf is fors hoger dan de vier jaar en drie maanden en tbs die was geëist. De man is na 1996 diverse keren veroordeeld tot lange celstraffen voor misdrijven die hij later pleegde. Volgens de wet moet de rechtbank hiermee rekening houden. De rechter vindt echter dat deze zogeheten samenloopregeling in dit geval niet uit te leggen is aan de samenleving en de slachtoffers. (Novum)

Alle puppies vanaf 2012 verplicht een chip

Den Haag. Honden die vanaf volgend jaar worden geboren, krijgen verplicht een chip geïmplanteerd. Dat heeft het kabinet gisteren besloten. Doel is om bij misstanden hondenhandelaars en -fokkers te kunnen achterhalen. Ook eigenaren van mishandelde of achtergelaten honden kunnen zo beter worden opgespoord. De chip, met onder andere de naam en het adres van de eigenaar, wordt door een dierenarts ingebracht met een injectienaald. (NRC)