Kort economie

Kredietstatus Rabo mogelijk verlaagd

Rotterdam. Kredietbeoordelaar Fitch gaat haar kredietoordeel van Rabobank mogelijk verlagen. Rabobank is op een lijst van banken geplaatst waarvan het rapportcijfer wellicht wordt verlaagd. Directe aanleiding vormt de onrust op de financiële markten. Omdat Rabobank als coöperatie moeilijk op een snelle manier toegang heeft tot kapitaal en omdat haar winst de afgelopen twee jaar wat achterbleef, is nader onderzoek volgens Fitch gewenst. Van alle commerciële banken ter wereld heeft Rabobank nog altijd de hoogste rating bij Fitch. Bij de beoordelaars Moody’s en Standard & Poor’s heeft Rabobank zelfs een triple A-rating, het hoogst mogelijke cijfer voor kredietwaardigheid van financiële instellingen. (NRC)

Rechter wijst verbod iPhone en iPad af

Den Haag. Het door Samsung geëiste verbod op de verkoop van de iPhone en de iPad van Apple is afgewezen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag gisteren bepaald in een kort geding. Samsung eiste het verbod omdat de apparaten van Apple inbreuk zouden maken op een patent in handen van het Zuid-Koreaanse bedrijf betreffende 3G-technologie. Ook wilde Samsung dat Apple een miljoen euro boete zou betalen. De voorzieningenrechter wees de eisen van Samsung af, omdat het 3G-patent zo allesomvattend is dat Apple een licentie moet kunnen afnemen. Omdat Samsung hier nog geen redelijk bod voor heeft gedaan, wees de rechter het verzoek van Samsung af. Samsung en Apple voerden al eerder gesprekken over een licentie. (Novum)