Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Iraanse leider: Amerikaanse beschuldigingen zijn ‘absurd’

Khamenei afgelopen woensdag bij een evenement in de Iraanse stad Kermanshah. Foto AFP

De Amerikaanse beschuldiging in de richting van Iran dat het land betrokken is geweest bij een complot om de Saoedische ambassadeur in de VS te vermoorden zijn “absurd”. Dat zei de Iraanse leider ayatollah Ali Khamenei vanochtend.

Khamenei zei volgens de staatstelevisie tijdens een toespraak in de westelijke provincie Kermanshah dat de VS de afgelopen dagen een verhaal hebben verzonnen om Iran van steun aan terrorisme te kunnen beschuldigen. Hij zei dat “dit soort samenzweringen” de islamitische republiek niet zullen isoleren.

In de VS werden dinsdag twee mannen gearresteerd die aanslagen zouden hebben gepland op Saoedische en Israëlische doelen in onder meer Washington. Het gaat om twee van oorsprong Iraanse mannen van wie er één de Amerikaanse nationaliteit heeft. Een van de mannen zou lid zijn van de Iraanse Revolutionaire Garde en in contact hebben gestaan met hoge functionarisesn van het Iraanse regime.

De VS begonnen de laatste dagen een zwaar diplomatiek offensief tegen Iran en stelde onder meer sancties in tegen een Iraanse vliegmaatschappij. De Amerikaanse president Obama noemde het plan voor de aanslag een “schaamteloze schending van Amerikaanse en internationale wetgeving”.

Of het Iraanse regime nu werkelijk achter het plan zat om de Saoedische ambassadeur te vermoorden of niet, het land komt regionaal in een toenemend isolement te staan, schreef onze buitenlandredacteur Carolien Roelants deze week in NRC Handelsblad:

“…in het algemeen verliest Iran op het moment terrein in de Arabische wereld. Het Syrische leiderschap, dat Iran als enige Arabische regime door de jaren heen steunde, wordt volledig in beslag genomen door een volksopstand. Als een pro-Saoedisch sunnitisch bewind in Syrië aan de macht zou komen, wat niet uitgesloten is, zou dat een zware slag zijn voor het islamitische bewind in Teheran. [...] Tegelijk verzwakt Iran door de Amerikaanse, Europese en internationale sancties die zijn bedoeld om het te dwingen op te houden met het verrijken van uranium. Er is al jaren geen sprake meer van internationale investeringen in zijn belangrijke gas- en olie-industrie en zijn internationale verbindingen worden steeds meer afgeknepen.”