Iraanse filmmaker blijft in cel wegens ‘propaganda tegen staat’

Foto AFP / Atta Kenare

De Iraanse filmmaker Jafar Panahi is ook in hoger beroep veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf voor “activiteiten tegen de nationale veiligheid” en “propaganda tegen het regime”. Dat heeft een familielid van Panahi vanochtend bekend gemaakt.

Panahi (wiki) werd vorig jaar december voor het eerst veroordeeld. De reden van zijn veroordeling is dat hij begonnen was aan een film over de onrust die in Iran ontstond na de omstreden herverkiezing van president Ahmadinejad in juni 2009. Naast zijn celstraf mag Panahi ook twintig jaar lang geen films meer maken, reizen of interviews geven. Hij mag na afloop van zijn gevangenisstraf alleen naar het buitenland voor een bedevaart naar Mekka of om “medische redenen”.

De 51-jarige Panahi is een moderne en vaak geprezen Iraanse filmmaker. Zijn debuut De witte ballon werd in 1995 op het filmfestival van Cannes beloond met een Gouden Camera. Zijn volgende film, De spiegel, won in 1997 het Internationale Filmfestival van Locarno. In 2000 ten slotte won zijn film De cirkel een Gouden Leeuw in het Internationale Filmfestival van Venetië.