Honderden Nederlanders aanwezig bij ‘Occupy’-bijeenkomsten

Op het Beursplein in Amsterdam waren begin van de middag zo'n 1200 betogers. Foto screenshot NOS

Honderden geïnteresseerden zijn vanmiddag afgereisd naar de verschillende Occupy-bijeenkomsten in het land. In Amsterdam telt de politie 1200 bezoekers bij de betoging tegen onder meer de inhaligheid van banken en bedrijven.

De sfeer op het Beursplein is daar rond 13.00 uur volgens de politie goed, meldt persbureau Novum. In verband met de drukte is het Damrak afgezet. Over de straat naast het Beursplein kunnen tijdelijk geen trams en auto’s passeren.

Ook in Utrecht, Rotterdam en Den Haag zijn bijeenkomsten naar New Yorks voorbeeld georganiseerd. Met name in Den Haag is het ook al druk. De bijeenkomst in Rotterdam moet nog beginnen.

De protestbijeenkomsten zijn geïnspireerd op Occupy Wall Street, de bezetting sinds 17 september bij het beursdistrict in New York. De actie breidde zich uit naar andere Amerikaanse steden en vervolgens naar Europese en Aziatische steden in de rest van de wereld.