‘Hofnarretje houdt zich niet aan regels voor voorkomen misbruik’

Het gebouw van 't Hofnarretje eerder dit jaar. Inmiddels heet het kinderdagverblijf De Vlinderheuvel. NRC / Maurice Boyer

De kinderdagverblijven van ’t Hofnarretje doen, een half jaar na het bekend worden van de zedenzaak met oud-medewerker Robert M., nog altijd niet genoeg om nieuwe misbruikzaken te voorkomen. Dat blijkt uit rapporten van de GGD, schrijft de Volkskrant.

In de rapporten, die gebaseerd zijn op verrassingsbezoeken aan de kinderdagverblijven in juni van dit jaar, staat dat medewerkers nog steeds geregeld alleen in plaats van samen op een groep kinderen staan en niet getraind zijn in het herkennen van seksueel misbruik. De GGD spreekt op basis van deze uitkomsten van een “ernstige inschattingsfout”.

De GGD stelt dat er bij de verblijven van ’t Hofnarretje geen duidelijke instructies zijn voor de medewerkers over wat te doen bij vermoedens van misbruik. Verder zijn de groepsleiders niet getraind in de omgang met kindermishandeling, wat volgens de inspectie direct na het bekend worden van de zedenzaak had moeten gebeuren. “Op dit gebied had een uitzonderlijke inhaalslag moeten plaatsvinden. Dit is echter verzuimd, waarmee de directie op dit gebied onvoldoende haar verantwoordelijkheid heeft genomen”, aldus de GGD.

De Amsterdamse zedenzaak zorgde eind vorig jaar voor grote commotie. Hoofdverdachte Robert M. heeft bekend tientallen minderjarige kinderen seksueel te hebben misbruikt.