‘Halfbroer Karzai niet gedood door Talibaan’

Ahmed Wali Karzai in gesprek met internationale media in juni vorig jaar. Foto Reuters/Mark O'Donald

De man die in juli de halfbroer van de Afghaanse president Hamid Karzai ombracht was geen Talibaanstrijder. Hij vermoordde Ahmed Wali Karzai wegens persoonlijke motieven. Dat heeft een functionaris van de NAVO gezegd, meldt persbureau Reuters.

Karzai stond aan het hoofd van de provinciale raad in Kandahar en gold als een van de machtigste mannen in het zuiden van Afghanistan. Hij werd in zijn huis omgebracht door een van zijn lijfwachten. Dat deed hij omdat hij wilde voorkomen dat hij publiekelijk gestraft werd voor wangedrag, blijkt uit het onderzoek van de NAVO. De lijfwacht werd direct na zijn daad ook zelf omgebracht.

Na de moord claimde de Talibaan de verantwoordelijkheid. Ten onrechte, aldus de functionaris. “De moord was niet politiek gemotiveerd.” Volgens de functionaris zijn er geen aanwijzingen dat andere moorden, zoals die op de Afghaanse oud-president Burhanuddin Rabbani, ook ten onrechte door de Talibaan zijn geclaimd.

    • Lex Boon