Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

GroenLinks-Kamerlid Peters ontkent verraad van MIVD-agent

Foto NRC / Evelyne Jacq

GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters ontkent de dekmantel van een voormalig geheim agent van de MIVD te hebben verraden. Zij reageert daarmee op berichtgeving in De Telegraaf van vanochtend.

De advocaat van een oud-spion van de MIVD, de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, beweerde vanochtend in de krant dat Peters als ambassademedewerker in Afghanistan de identiteit van de spion te hebben onthuld en zijn zakenimperium te hebben vernietigd.

In een verklaring weerspreekt Peters dat bericht:

“Ik weet niets van deze zakenman. Zijn beweringen zijn absurd.”

Volgens het Kamerlid bood hij in 2006 zijn diensten aan op de ambassade in Kabul.

“Ik vond zijn informatie niet bruikbaar en heb daar niets mee gedaan.” Peters zegt niet op de hoogte te zijn van de zakelijke contacten van de voormalig MIVD’er. “Ik ken zijn zakelijke positie of contacten niet, laat staan die met de Talibaan. Ook weet ik niets over zijn vermeende contacten met de MIVD.”

De zakenman is verwikkeld in een proces tegen de Nederlandse staat. Hij eist vijf miljoen euro omdat hij zou zijn ontmaskerd en aan zijn lot zijn overgelaten. Daardoor zou hij in levensgevaar zijn. “Het valt te bezien hoe ver hij daarmee komt. Ik vind het een vaag verhaal met een hoop onzin”, zegt Peters.

Minister Kamp zegt oud-spion nooit te hebben ontmoet

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD), destijds minister van Defensie, zei vanochtend in het radioprogramma TROS Kamerbreed dat hij zich niet kan herinneren de zakenman ooit te hebben ontmoet, zoals die beweert. “Ik heb mevrouw Peters wel ontmoet. Zij maakte een professionele indruk op me en niet de indruk van iemand die de hele dag van alles zit rond te toeteren.” Kamp zegt zich niet te kunnen herinneren dat Nederland in Afghanistan betrokken was bij het uitschakelen van Talibaan-sleutelfiguren. “Het was een verkenningsmissie.”

Peters kwam in augustus onder vuur te liggen na een artikel in HP/De Tijd over vriendjespolitiek. Ze beoordeelde tegen integriteitsregels van het ministerie van Buitenlandse Zaken een subsidieaanvraag van een man met wie ze later een relatie kreeg. Beschuldigingen over kinderontvoering in het blad waren volgens de Raad voor de Journalistiek niet goed genoeg onderbouwd.