Fan Google 'vindt dit leuk'

De aandeelhouders van Google lijken de mobiele en sociale resultaten van het bedrijf ‘leuk’ te vinden. De duizelingwekkende cijfers van het internetbedrijf over het derde kwartaal, waaruit bleek dat de omzet met 37 procent is gestegen naar 7,5 miljard dollar (5,4 miljard euro), heeft geleid tot een stijging van de aandelenkoers. Maar het zal voor Google lastig zijn het territorium van Facebook te betreden.

Google houdt zich op de vlakte over de vraag hoe goed zijn divisie voor mobiele telefonie het doet. Wel heeft het concern gezegd dat er 190 miljoen toestellen zijn geactiveerd die op het besturingssysteem Android draaien, en dat zijn divisie voor mobiele advertenties nu 2,5 miljard dollar per jaar binnenhaalt. De kans is groot dat die divisie binnenkort nog veel groter zal zijn. Mobiel adverteren staat in de kinderschoenen. De winst van Google zou moeten toenemen als mobiele zoekopdrachten – een snelgroeiende activiteit – een hogere vlucht nemen, en als de tarieven voor mobiele advertenties omhoog gaan.

Het kwartaal toont ook dat de inspanningen van Google op het terrein van de sociale netwerken eindelijk vrucht beginnen te dragen. Er zouden nu 40 miljoen leden zijn van Google+, dat is opgezet als alternatief voor Facebook. Het netwerk is eind juni pas van start gegaan, dus dat is een behoorlijk indrukwekkende groei. Maar bij een netwerk gaat het om meer dan alleen virtuele ‘zielen’. Het doet er ook toe hoe vaak mensen inloggen, hoe actief ze zijn, en hoe lang. Google zegt dat er tot nu toe 3,4 miljard foto’s zijn ge-upload. Dat is een goede start, ook al kan het cijfer wat zijn geflatteerd door nieuwkomers die hele collecties uploaden. Maar de Facebook-gebruikers sturen iedere dag wel 250 miljoen foto’s naar de site – dat is meer dan 20 miljard foto's in drie maanden.

Uiteraard beweert Facebook maar liefst 800 miljoen gebruikers te hebben. Dat brengt een groot netwerkeffect met zich mee waartegen Google+ moeilijk kan opboksen. Maar Google heeft meer dan genoeg vuurkracht en er zijn allerlei grenzen waarlangs invallen gepland kunnen worden, waaronder die met Twitter, Amazon en Microsoft. Met een indrukwekkende omzetgroei en een waardering van slechts veertien maal de verwachte winst over volgend jaar, zouden beleggers wel eens gelijk kunnen hebben als ze zich nog geen zorgen maken over nieuwe aanvalsplannen van Facebook.

Robert Cyran

Vertaling Menno Grootveld