Europa onder druk bij G20 om eurocrisis snel op te lossen

ECB-president Trichet (links) schudt de hand van de gouverneur van de Franse centrale bank, Christian Noyer. In het midden de Franse minister van Financiën Francois Baron. Foto Reuters / Fred Dufour

Ministers en centrale bankiers van de belangrijkste economieën van de wereld zijn sinds gisteravond in Parijs bijeen om het oplossen van de eurocrisis te bespreken. De Europese leiders moeten volgende week een plan voor het oplossen van de crisis afgerond hebben.

De Verenigde Staten en de opkomende economieën voeren volgens bronnen van persbureau AFP de druk op de Europese landen op om nu snel knopen door te hakken. Obama belde gisteren nog met Merkel om te benadrukken dat de eurocrisis ook een belangrijke bedreiging is voor de Amerikaanse economie. De opkomende BRICS-landen waarschuwden dat het huidige EU-noodfonds voor probleemlanden niet voldoet en dat dit daarom verhoogd moet worden.

Het verhogen van het Europese noodfonds EFSF is een van de centrale elementen van het grote EU-reddingspakket dat Merkel en Sarkozy beloofd hebben begin november te zullen presenteren. Naast verhoging van het noodfonds moeten ook herkapitalisatie van de Europese banken en het herstructureren van grote hoeveelheid Griekse schuld die in de handen is van particulieren.

Economen en analisten zeggen al maanden dat het noodfonds fors verhoogd moet worden, schreef onze redacteur Melle Garschagen gisteren in NRC Handelsblad:

“Economisch gezien ontkom je daar niet aan”, zegt Harald Benink, hoogleraar banken en financiering. “Je moet van 780 miljard euro naar 2.000 miljard. Als Italië in de problemen komt moet het fonds dat aankunnen.” Die redenering is niet nieuw. Al maanden zeggen economen dat een groter noodfonds een absoluut noodzakelijk is om de crisis te bezweren. Het besluit het noodfonds te verhogen tot 780 miljard was in de ogen van de financiële markten al achterhaald toen het werd genomen.”