Dit is een artikel uit het NRC-archief

Terrorisme

‘Egyptische leider Al-Qaeda gedood bij bombardement VS in Jemen’

Soldaten van het Jemenitische leger, gisteren gefotografeerd in hoofdstad Sana'a. Foto AP / Hani Mohammed

Een belangrijke Egyptische leider van Al-Qaeda is gisteravond laat gedood bij Amerikaanse luchtaanvallen in het zuiden van Jemen. Dat meldt persbureau AFP op gezag van bronnen rond de Jemenitische regering.

De Egyptenaar, Ibrahim al-Bana’a, was volgens het Jemenitische ministerie van Defensie verantwoordelijk voor de propaganda van Al-Qaeda in Jemen. Het ministerie noemt hem “een van de gevaarlijkste elementen van het netwerk”. Hij zou werden gezocht voor het plannen van aanslagen binnen en buiten Jemen.

Bij drie Amerikaanse luchtaanvallen van gisteravond, in de zuid-Jemenitische provincie Shabwa, kwamen naast Al-Bana’a zes andere leden van Al-Qaeda om het leven. Ook raakten verschillende strijders van Al-Qaeda gewond bij de aanval, aldus Jemenitische regeringsfunctionarissen tegen AFP.

Hoewel Jemen ontkent dat de VS luchtaanvallen boven het zuiden van het land uitvoeren, is het een publiek geheim dat de Amerikanen het aantal aanvallen met onbemande vliegtuigjes op terroristen van Al-Qaeda hebben opgevoerd. Al-Qaeda-op-het-Arabische-Schiereiland wordt door westerse inlichtingendiensten gezien als de gevaarlijkste tak van het terreurnetwerk. Door de politieke chaos in Jemen heeft de terreurorganisatie in het zuiden van het land steeds meer bewegingsvrijheid.


Grotere kaart weergeven