Een havik met een verkeerde vriend

De Britse minister van Defensie heeft de nieuwe roddelgolf over hem en zijn vriend Adam Werritty niet afgewacht. Hij is afgetreden.

En weer werd de trouwfoto van de Britse minister van Defensie Liam Fox werd weer overal gepubliceerd. Niet vanwege Fox, maar vanwege de getuige aan zijn zijde, zijn beste vriend Adam Werritty.

Werritty, een 34-jarige consultant, vervulde geen officiële rol binnen het ministerie of de Conservatieve partij, maar ging wel regelmatig mee met dienstreizen van minister Fox. Hij deed zich voor als diens adviseur en deelde visitekaartjes uit met die titel. Bovendien zochten lobbyisten van de defensie-industrie via hem contact met Fox, zonder dat zijn ambtenaren daarvan op de hoogte waren. Werritty’s reiskosten werden betaald door invloedrijke rechtse donoren, van wie zeker één dat op verzoek van Fox deed.

De affaire kostte de minister gisteren zijn baan. Dit weekeinde zouden kranten opnieuw met onthullingen komen over de rol van Werritty, en Fox besloot af te treden.

Op een andere foto die deze week circuleerde staat Fox met Lady Margaret Thatcher. Het toont de prominente status van Fox binnen de Conservatieve partij en dat hij hoort tot het kamp van de loyale Thatcherites, Atlantici, eurosceptici en traditionele Conservatieven. Fox is voor lage belastingen, tegen abortus en tegen de decentralisatie van het Verenigd Koninkrijk, waardoor Schotland, Wales en Noord-Ierland meer bevoegdheden kregen.

Ook binnen het kabinet vertegenwoordigde Fox de rechtse, eurosceptische haviken. Daardoor stond hij soms lijnrecht tegenover de Liberaal-Democratische coalitiepartner.

Het aftreden van Fox wordt gezien als een probleem voor premier Cameron. Want nu zal Fox zijn kritiekvanaf de bankjes van het Lagerhuis uiten. Het zou de reden zijn geweest dat Cameron eerder niet wilde besluiten over het lot van Fox maar zei te wachten op de resultaten van een intern onderzoek naar schending van de ministeriële gedragscode.

Fox groeide op in een sociale woningbouwwijk in Schotland. Hij studeerde medicijnen in Glasgow, werd huisarts, en is sinds 1992 Lagerhuislid. Zijn feesten werden legendarisch, net als zijn vriendschappen met popsterren als de Australische Natalie Imbruglia.

De nieuwe minister van Defensie, Philip Hammond, zal de zware bezuinigingen moeten afmaken die Fox was begonnen. Het ministerie van Defensie doet dat onder meer door 22.000 militairen te ontslaan en 32.000 ambtenaren. Ondertussen zijn Britse troepen nog altijd actief in onder meer Afghanistan.

Titia Ketelaar