Deze Oegandezen vroegen Obama vorig jaar al in te grijpen

De VS kondigden gisteravond aan troepen naar Oeganda te sturen om te helpen in de strijd tegen de rebellen van het Verzetsleger van de Heer. Vorig jaar deden slachtoffers in een video hiervoor al een emotionele oproep aan Obama.

In onderstaand filmpje, gemaakt met assistentie van Human Rights Watch, roepen Oegandese slachtoffers van het rebellenleger van Joseph Kony Obama persoonlijk op om militair in te grijpen. “Als u de middelen heeft om ons te helpen, doe het dan alsjeblieft”, zegt een van de slachtoffers. Een ander zegt:

“Met tranen in mijn ogen vragen wij u, meneer de president, om aan ons verschrikkelijke lijden een einde te maken en veiligheid naar onze regio te brengen.”

Obama heeft gisteravond aan de oproep van deze mensen gehoor gegeven. In een brief aan het Amerikaanse Congres schrijft hij dat de “beruchte” rebellenbeweging van Kony burgers in minstens vier landen heeft “geterroriseerd” met moordpartijen, verkrachtingen, verminkingen en ontvoeringen. De Amerikaanse president belooft Kony en de andere leiders van het Verzetsleger van de Heer uit de weg te ruimen. De Oegandezen uit het filmpje zullen hem eeuwig dankbaar zijn.

    • Pim van den Dool