De stillevens van Dana Lixenberg

Dana Lixenberg fotografeert met een 4x5’’, ‘groot formaat’ camera, op statief, met film, niet digitaal. Het is méér dan informatie voor fijnproevers. Het is tekenend voor haar werkwijze. Zij maakt stillevens, ‘tableaux vivants’ die tot in detail een verhaal vertellen. Zij maakt portretten waarin zij verstilling zoekt en intimiteit legt. Waar de conventionele fotojournalistiek als regel uitvergrotingen vol drama en spektakel levert, wil Dana Lixenberg ‘inzoomen’ op individuen en het decor vastleggen waarin de actualiteit zich afspeelt.

Sinds 1990 woont Dana Lixenberg in New York. In de jaren 90 vestigde zij internationaal haar reputatie als portretfotograaf. In 2001 verscheen haar boek united states, met portretten van Amerikanen uit alle lagen van de bevolking. Zij heeft gewerkt in opdracht van onder meer de tijdschriften Vibe, Wallpaper en Rolling Stone en de magazines van The New York Times, Financial Times, Süddeutsche Zeitung en NRC Handelsblad.

Haar boek The last days of Shishmaref, over een Eskimodorp van zeshonderd inwoners in Alaska dat binnen enkele jaren onder water zal verdwijnen door stijging van de zeespiegel, verscheen in 2008. Haar tentoonstelling Set Amsterdam, een serie stadsgezichten, landschappen en interieurs, was afgelopen voorjaar te zien in fotomuseum FOAM in Amsterdam.

Dana Lixenberg (1964) is geboren en opgegroeid in Amsterdam. Zij studeerde fotografie aan de London College of Printing en de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam.