Binnenkijken

Thijs Wolzak kijkt wekelijks binnen op een bijzondere plek. Dit keer bij een liefhebber van Studio Job-objecten.

foto: thijs wolzak

Huis: Een zeventiende-eeuws rijksmonument op een negende-eeuws landgoed in Noord-Holland. Hoeveel kamers het huis telt? „Even tellen... negen stuks”, zegt de eigenaar, die niet met zijn naam in de krant wil en die op de foto achter de kastdeur schuilgaat.

Interieurstijl: Deze eet- en werkkamer is een vroeg twintigste-eeuwse toevoeging bij het huis, gebouwd in een stijl die verwant is aan de Amsterdamse School. De bronzen stoelen en een met hout ingelegde tafel en kast zijn van Studio Job, het Belgisch-Nederlandse samenwerkingsverband tussen Job Smeets (1970) en Nynke Tynagel (1977). De meubels zijn in opdracht gemaakt. „Voor ons woonde hier een dame met een enorme hoeveelheid katten. Na 25 jaar stonk het hier nog naar kattenpis. De vloerdelen moesten eruit en de zandlaag eronder is afgegraven. Achter de lambriseringen kwam een kattenlijkje tevoorschijn. Dat heeft Studio Job geïnspireerd tot het patroon op de tafel en de kast.”

Bij brand meenemen: „Geen idee. De bronzen stoelen zijn te zwaar. Ze zijn enorm ongemakkelijk en koud. Dat is een voordeel, vind ik. Je moet moeite doen om er een relatie mee aan te gaan. Pas na tien tot vijftien minuten zitten ze prettig.”

Bijzonderheid: Een meubelmaker en een depotbeheerder van het Groninger Museum zijn op de foto bezig de meubels gereed te maken voor transport. Tot en met 4 maart zijn ze in Groningen te zien op een overzichtstentoonstelling van Studio Job. De eigenaar: „Bruiklenen horen er nu eenmaal bij.”

Van Ikea: „De komende vijf maanden zitten we hier op Ikea-stoelen aan een Ikea-tafel.”