Apple iPhone 4S: sprekend de iPhone 4

Een korte kennismaking met de iPhone S in de Amerikaanse Apple Store

Apple komt met een snellere iPhone 4S en vernieuwt tegelijkertijd het besturingssysteem iOS5. Is dat genoeg om de oprukkende concurrentie te weren? Een korte kennismaking met het Amerikaanse model.

Afgaande op de lange rij voor de Apple Store in hartje Silicon Valley is de nieuwe iPhone 4S bij voorbaat een succes. Vrijdag ging het toestel in de VS in de verkoop en zoals altijd stond Steve Wozniak, mede-oprichter van het bedrijf, vooraan om zijn nieuwe iPhone aan te schaffen en het de hemel in te prijzen.

Hoewel de smartphone geen revolutionaire verbeteringen biedt is een preview op zijn plaats: tenslotte is 16 oktober in Californië tot Steve Jobs Day uitgeroepen. Zondag neemt Apple officieel afscheid van zijn oprichter die op 5 oktober overleed. Eerder hadden Apple-fans overigens al 14 oktober uitgeroepen als eerbetoon door een zwarte coltrui te dragen op een bloedhete dag.

Bijna identiek

Boven de iPhone 4S, met extra inkeping, onder de iPhone 4.Boven de iPhone 4S, met extra inkeping, onder de iPhone 4.

Terug naar de iPhone 4S, die lang op zich liet wachten. Normaal gesproken brengt Apple namelijk in de zomer een nieuw model iPhone uit. Apple besloot om het opvallende design van de iPhone 4 - opgetrokken uit glas en metaal - niet te veranderen. Je moet dan ook heel goed kijken om het verschil tussen de iPhone 4 en en 4S van buiten te zien. De antenne, die rondom het toestel zit, heeft een extra onderbreking. Het is nu een dubbele antenne die kan schakelen om het beste signaal te ontvangen. De ‘grip of death’ die een soort kortsluiting kan veroorzaken, is daarmee verleden tijd.

Het scherm van de 4S is identiek aan de iPhone 4. Dat is erg goed qua resolutie (640 x 960 pixels), maar 3,5 inch komt wat krap over als je het vergelijkt met de Android- en Windows Phone-concurrentie die zijn toestellen met 4 tot 4,3 inch schermen uitrust. Het voordeel: de iPhone heeft nog steeds een betere batterijduur dan de concurrenten - een groter scherm vreet energie.

Sneller

Van binnen is de iPhone 4S flink verbeterd. De concurrentie van Android telefoons met dual core processors van 1,2 GHz of meer dwingt Apple ertoe om wat extra gas te geven met een dual core A5-processor. Zo boek je met geavanceerde apps - games, video- en fotobewerking, audiosoftware -  snelheidswinst. Bij standaardapps als iTunes, de Safari-browser of Google Maps is de opstartsnelheid verbeterd, hoewel de iPhone 4 nog niet traag aanvoelt. De responssnelheid van de iPhone 4S is vergelijkbaar met snelle concurrenten als de Samsung Galaxy SII.

Helaas is de nieuwe camerasensor (8 megapixels, lichtgevoeliger dan de vorige) in de Apple Store niet goed te testen; foto’s van de demotoestellen worden namelijk niet in de fotogalerij opgeslagen. Maar op het scherm ziet het resultaat er goed uit. Ook uit reacties en testbeelden van andere gebruikers blijkt dat de iPhone 4S net als zijn voorganger bovengemiddeld goede foto’s in vergelijking met andere smartphones.

Siri

Siri is in de VS de grote trekker voor de iPhone 4S. Deze virtuele assistent voert spraakopdrachten uit, zodat je je handen vrij houdt. Denk aan het samenstellen en voorlezen van berichten, afspraken toevoegen aan de agenda of contactpersonen bellen. Bijzonder is dat Siri geen specifieke commando’s nodig heeft - zoals dat wel bij Android het geval is -  maar uit de context kan opmaken wat de bedoeling is. Je kunt dus gewoon formuleren - mits dat in het Engels of Duits gebeurt want andere talen ondersteunt Siri nog niet. Een vrouwenstem geeft antwoord of zoekt het antwoord voor je op in een browser of op de kaart.

Siri spraakherkenning heeft een dataverbinding nodig en werkt niet in een lawaaierige omgeving. Siri spraakherkenning heeft een dataverbinding nodig en werkt niet in een lawaaierige omgeving.

Het systeem werkt niet in lawaaierige omgevingen of op plekken waar je geen internet hebt - spraakopdrachten worden immers in een datacenter geanalyseerd. Siri uitproberen in een volle winkel is geen goed idee, hoewel het toch lukt om al pratend een agendapunt in te voeren, het weerbericht voor morgen op te roepen en het antwoord te krijgen op de vraag what is the meaning of life. (Siri heeft daar een paar variaties op). Tijdens de demo vorige week dinsdag gaf Apple al aan dat spraakherkenning nog volop in ontwikkeling is en het personeel in de Apple Store meldt dat Siri in feite nog een beta-versie is.

De Amerikaanse reacties op Siri zijn echter erg enthousiast. Eindelijk een spraakherkenningssysteem dat ons begrijpt, oordelen onder meer Walt Mossberg en David Pogue (“pure magie”). Siri werkt alleen op de iPhone 4S, maar er zijn spraakapps die ongeveer hetzelfde doen op een iPhone 4. Je kunt ook met een omweg Siri uitproberen op andere iPhones.

iOS 5

Door het nieuwe model te combineren met de release van het nieuwe besturingssysteem iOS5 houdt Apple bestaande klanten tevreden. Al is iOS5 geen dramatische upgrade, het geeft het prettige gevoel dat je bestaande toestel nog even bij de tijd is. Bovendien kan Apple zo de - veel goedkoper te produceren - iPhone 4 en 3GS blijven verkopen aan instappers met een minder ruime portemonnee. De iPhone 4S is namelijk stevig aan de prijs. Met name de optionele 64 GB flashgeheugen is een dure upgrade (in de VS moet je 399 dollar bijbetalen bij een twee-jarig abonnement). De 16 GB versie kost 199 dollar. Nederlandse prijzen volgen.

Terzijde: niemand in de Apple Store kon ontdekken hoe je het kleine camera-symbool bij het inlogvenster van iOS 5 kunt laten verschijnen, noch bij een iPhone 4 S of bij een gewone iPhone. Het blijkt echter een simpele truc in iOS5. Even dubbelklikken op de home-button als het toestel het lockscreen vertoont. Zo kom je rechtsrreeks  in de camera-app en kun je meteen een foto of video maken . Jammer dat Apple het niet standaard aanzet.

Kansen voor concurrenten

Zullen Android, Windows of BlackBerry bestaande iPhone-gebruikers kunnen weglokken omdat hun telefoons sneller zijn of grotere schermen hebben dan de iPhone 4S? Dat lijkt onwaarschijnlijk. In de wereld van de smartphone-gebruikers draait het immers om software. Wie eenmaal gevangen zit in een ecosysteem als iOS zal niet snel de overstap maken en helemaal opnieuw beginnen met apps aanschaffen.

Toch worden dankzij deze voorzichtige upgrade van de iPhone de verschillen tussen de smartphones kleiner. Niet voor niets trekt de Europese Samsung Galaxy S II, die net in de VS te koop is, veel belangstelling in de Apple Store. En na HTC komt eind oktober ook Nokia met Windows 7.5 toestellen.

Siri is een veelbelovende start. Maar spraakherkenning krijgt ook een nieuwe dimensie met de Google Translate app die nu ook vanuit het Nederlands ‘live’ gesproken tekst vertaalt in andere gesproken talen en vice versa. Zo maak je je ook in China of Japan verstaanbaar. Eén ding is zeker: na de touchscreenrevolutie is stembesturing en gesproken feedback the ‘next big thing’ voor smartphones. Dat wordt handsfree Whatsapp’en achter het stuur.