achter het stuur

‘We zullen de files nog enorm gaan missen’

AMSTERDAM - Willem Middelkoop Genve, 21 augustus 1962 is een Nederlands publicist, ondernemer en voormalig beurscommentator op RTL Z, goud handelaar, voormalig fotograaf, publicist © Dijkstra b.v.

Willem Middelkoop (1962), voormalig beurscommentator, oprichter Gold & Discovery Fund.

Wat was uw eerste auto?

„Een Lada 1500S. Het was ook bijna mijn laatste auto geworden. In 1983, op weg naar mijn marketingstage bij Unilever, werd ik verrast door de relatief sterke motor en achterwielaandrijving. De auto kwam op de kop in een sloot terecht. Gelukkig kon ik het zijraam met een gerichte trap breken en naar buiten kruipen.”

Wat rijdt u nu?

„Een BMW 750Li. Die is zo snel als een Porsche, zo stil als een Bentley en zo mooi als een Maserati.”

In welke auto wilt u absoluut niet gezien worden?

„Een Hummer. Waarom zou je daarmee in ons land over straat gaan? Voor de grootste Rolls-Royce, de Phantom, geldt hetzelfde. Met een van onze participanten reed ik daarin mee. Toen ik hem vroeg waarom hij in zo’n vreselijke auto reed, antwoordde hij eerlijk: ‘Voor de status.’ Zijn chauffeur bleek trouwens ook miljonair en ging naar huis in een Porsche. Gekke wereld.”

De beste chauffeurs: mannen of vrouwen?

„Mijn vrouw. En vrouwen in het algemeen dus. Net als bij het beleggen is de balans tussen risico nemen en verantwoordelijk zijn bij hen een stukje beter in balans. Wij mannen leiden helaas aan grandioze zelfoverschatting.”

Te hard rijden of toch maar te laat komen?

„Sinds het tijdelijk verlies van mijn rijbewijs wegens te hard rijden, kies ik voor te laat komen. Maar ik heb in die periode het nut van een chauffeur leren ontdekken. Ik zeg tegen de chauffeur altijd: luister, ik betaal de boete, maar jij bent verantwoordelijk voor je rijbewijs. Dan weet hij dat hij maximaal 50 km per uur te hard kan rijden als het echt moet. Je kunt nu eenmaal niet een half uur te laat op een lezing verschijnen.”

Wat is uw grootste ergernis achter het stuur?

„Dat iedereen zo zeurt over de files. Wees blij! Als het straks economisch nog minder gaat en/of de olie op 200 dollar per vat staat, zullen we ze nog enorm gaan missen.”

Uw favoriete bezigheid in de auto?

„Investeren in exploratieaandelen, rechtsachter in de BMW, met de benen languit en de laptop op tafel.”

Als ik minister van Verkeer was dan zou ik…

„…direct aftreden en weer een beleggingsfonds in grondstoffen beginnen.”

    • Guus Peters