50x vertrouwen voor Berlusconi

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft gistermiddag op een haar na de zoveelste vertrouwensstemming in de Italiaanse Kamer van Afgevaardigden overleefd. 316 van de 630 parlementsleden steunden hem, 301 stemden tegen, de rest was afwezig of onthield zich.

Een truc van de oppositie eerder in de ochtend leek nog even tot een val van het kabinet te leiden. De oppositieparlementariërs bleven weg bij de eerste ronde van de geheime stemming. Ze hoopten dat zich te weinig Kamerleden zouden melden om de stemming geldig te verklaren.

Toen de uitslag rond twee uur gistermiddag bekend werd, applaudisseerden aanhangers van Berlusconi. De door corruptie en seksschandalen geplaagde premier kraaide victorie. „Ik verhuis. Ik vestig mijn belangrijkste werkplek in het parlement”, zei Berlusconi uitdagend. Sinds zijn aantreden in 2008 vroeg en kreeg hij meer dan vijftig keer het vertrouwen.

Voor de stemming ontvingen Berlusconi en zijn belangrijkste adjudanten twijfelende Kamerleden om ze over de streep te trekken. De daarbij gedane beloftes en dreigementen deden hun werk. Veel parlementariërs weten dat ze bij een kabinetsval en vervroegde verkiezingen niet opnieuw herkiesbaar zullen zijn.

Desondanks verloor Berlusconi het vertrouwen van vier coalitiegenoten. Zijn belangrijkste partner, Umberto Bossi, bleef hem echter opnieuw trouw, ondanks de binnen diens partij Lega Nord openlijk uitgesproken onvrede over Berlusconi.

De onzekere politieke situatie en de voortdurende ruzies tussen Berlusconi en minister van Financiën Giulio Tremonti vertragen intussen de economische hervormingen die de Europese Centrale Bank heeft gevraagd aan Italië. Berlusconi beloofde na de vertrouwensstemming dat hij het hervormingspakket voor het eind van de maand zal presenteren.