Wilders hoopt dat kabinet rit uitzit maar voorziet zwaar weer

Presentatie van het Regeerakkoord en Gedoogakkoord van CDA & VVD, & PVV door Maxime Verhagen, Mark Rutte en Geert Wilders in de Noenzaal van de Eerste Kamer. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Nederland. Den Haag, 30 september 2010 Verhagen, Rutte en Wilders vorig jaar tijdens de presentatie van het regeer- en gedoogakkoord. Foto NRC / Vincent Mentzel

Geert Wilders verwacht dat het kabinet een zwaar jaar te wachten staat. De samenwerking tussen regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV kan vanwege Europese immigratieplannen, mogelijke extra bezuinigingen en de instabiliteit binnen het CDA onder grote druk komen te staan.

Dat zegt hij vandaag in een interview met het AD, precies een jaar nadat het kabinet van premier Rutte werd geïnstalleerd.

“Ik hoop dat we de rit uitzitten, maar dit jaar zal nog geen schaduw blijken van wat ons volgend jaar te wachten staat. Het wordt een zwaar jaar. Echt, er komen meer beren op de weg dan we tot nu hebben gezien.” - Wilders

Wilders is verder tevreden over de vorderingen die het kabinet maakt op punten die voor de PVV belangrijk zijn, zoals veiligheid, het terugdringen van immigratie en het aanstellen van extra verpleegkundigen.

Over minister Gerd Leers, die op verzoek van premier Rutte onlangs een gesprek heeft gehad met Wilders, zei hij:

“Als hij maar uitvoert en levert wat is afgesproken, is hij krachtdadig genoeg. Over incidenten heb ik een paar keer een aanvaring met hem gehad, maar hij is op de goede weg en dat verdient complimenten.”

    • Marije Willems