VS sturen soldaten naar Oeganda om leider Verzetsleger van de Heer uit te schakelen

President Barack Obama stuurt ongeveer honderd Amerikaanse soldaten naar Oeganda om de strijd tegen het Verzetsleger van de Heer te ondersteunen.

Dat meldt persbureau AP. Het Verzetsleger van de Heer, opgericht door de Oegandees Joseph Kony (wiki), wordt ervan beschuldigd de afgelopen twintig jaar op grote schaal te moorden, plunderen, verkrachten en ontvoeren.

Kony wordt door het Internationale Strafhof in Den Haag (ICC) beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de ontvoering van tienduizenden kinderen die als kindsoldaat en seksslaven werden ingezet in het LRA. Kony weigert zichzelf aan te geven.

De Nederlandse journalist Ruud Elmendorp had in 2007 een interview met Kony

Volgens het Witte Huis komen de eerste Amerikaanse militairen op woensdag aan. Zij zullen ook ingezet worden in Zuid-Soedan, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Congo. De soldaten, “adviseurs”, zullen bewapend zijn, maar zullen alleen in het geval van zelfverdediging de wapens gebruiken. Het doel van de uitzending van de Amerikaanse militairen is om Kony van het “slagveld” te verwijderen, aldus het Witte Huis in zijn aankondiging.

Mogelijk worden de soldaten naar Oeganda gestuurd omdat daar een belangrijke reden voor is, speculeert NRC-buitenlandredacteur Carolien Roelants. Volgens haar zou er best eens een “urgentie” achter zitten dat “het einde in zicht is” voor Kony. Waarom sturen de VS juist nu anders deze troepen, vraagt zij zich hardop af. De VS steunen al jaren de strijd tegen Kony maar deden dat nog nooit met manschappen.

In december 2008 werd al tegen het LRA een grootschalige militaire actie uitgevoerd door de legers van Oeganda, Congo en Soedan. De bedoeling was de beweging te ontwapenen en Joseph Kony uit te schakelen. In november 2010 riep Obama de rebellen, tevergeefs, op te ontwapenen.