VS praten met Teheran over Iraans complot

Hoewel de Verenigde Staten en Iran al meer dan dertig jaar geen diplomatieke betrekkingen onderhouden, hebben beide landen nu bij hoge uitzondering direct contact gehad over de Amerikaanse beschuldiging dat vanuit Iran een aanslag werd voorbereid op de Saoedische ambassadeur in Washington. Dat heeft de Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren gezegd.

Op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York heeft de Amerikaanse VN-ambassadeur, Susan Rice, contact gezocht met haar Iraanse collega, en hem een brief overhandigd. Meer bijzonderheden zijn niet bekend gemaakt. Rice heeft ook de ambassadeurs van alle lidstaten van de Veiligheidsraad een toelichting gegeven op de Amerikaanse beschuldiging, om hen van de ernst van de zaak te overtuigen. Haar Franse collega Araud noemde het bewijsmateriaal dat hem getoond was „erg geloofwaardig en overtuigend”. „Er zaten duidelijk overheidsfunctionarissen in Iran achter dit complot, al weet ik niet op welk niveau.”

President Obama zei gisteren dat Iraanse functionarissen „op de hoogste niveaus” verantwoordelijk gehouden moeten worden voor het vermeende plan om een aanslag in de VS te plegen. Hij verweet Teheran „gevaarlijk en roekeloos gedrag”.

Obama benadrukte dat zijn collega-wereldleiders op de hoogte zijn gesteld van de feiten en dat ze de beschuldigingen zullen geloven zodra ze de bijzonderheden tot zich hebben laten doordringen. Iran ontkent met kracht betrokken te zijn geweest bij het plan. (AP, Reuters)