Uitgelicht

Film

Iron Man (Jon Favreau, 2008, VS). In stripverfilming geeft Robert Downey jr. licht ironisch gestalte aan de cynische wapenhandelaar Tony Stark die, gevangen in Afghanistan, een harnas met allerlei foefjes in elkaar zet. Ook met Jeff Bridges en Tom Morello.RTL5, 20.30-22.50u.

Shakespeare in Love (John Madden, 1998, VS/Engeland). Historisch-romantische komedie over Shakespeare plukt te hooi en te gras uit diens Verzameld Werk en vertoont ironische parallellen met vooral Romeo & Julia. Joseph Fiennes speelt de toneelschrijver als een geprangd genie dat zijn inspiratie bij elkaar jatte. Toneelgekke aristocrate Gwyneth Paltrow ontpopt zich tot zijn muze. Goed voor zeven Oscars. RTL8, 20.30-23.05u.

De Poolse bruid (Karim Traïdia, 1998, Nederland). Kleine, intense en lyrische film schildert subtiel de onderhuidse strijd om elkaars affectie van een eenzame boer (Jaap Spijkers) en een weggelopen Poolse prostituee tegen wil en dank (Monic Hendrickx) op het Groningse platteland. Met Ede Staal op de geluidsband. Bekroond met de publieksprijs in Rotterdam en Gouden Kalveren voor Traïdia en Hendrickx in Utrecht.Ned.2, 22.55-00.25u.

Der Baader Meinhof Komplex (Uli Edel, 2008, Duitsland). Meedogenloze en adembenemende opkomst-en-ondergangkroniek van de Rote Armee Fraktion, 1967-1977. Hun geweldsmythe staat centraal. En de kijkers doorgaan hetzelfde proces als indertijd veel RAF-sympathisanten: van bewondering naar walging.ARD, 23.30-02.30u. (onderbroken door Nachtmagazin.)

Informatief

Het eeuwige weekend. Zesdelige serie over de toenemende alcoholconsumptie door gepensioneerden. De serie richt zich niet op de extreme gevallen maar op mensen in wier leven alcohol een steeds grotere rol speelt. In dit deze eerste aflevering schetsen Ries en Lenie de periode na hun pensioen, waarin de drank een steeds groter probleem werd. Ned.2, 18.05-18.25u.

De rekenkamer: wat kost een snelheidsboete? Elk jaar leveren snelheidsboetes de overheid meer dan 350 miljoen euro op. Stefan Stasse zoekt uit of flitspalen juist gevaarlijk zijn in plaats van goed voor de verkeersveiligheid. Ajouad El-Miloudi gaat met z’n boetes naar het CJIB waar de boeteverstrekking weliswaar volledig is geautomatiseerd, maar toch zes euro administratiekosten geheven wordt. Sander de Kramer bezoekt de fabriek van flitspalen en Sofie gaat op pad met de verkeerspolitie.Ned.3, 20.25-21.05u.

Zembla: shampoo met een luchtje. Palmolie zit in koekjes, bakolie, zeep, chips, ijsjes en shampoo. Die olie komt uit landen als Maleisië en Indonesië, waar regenwoud wordt gekapt om plaats te maken voor palmolieplantages. Er is ook duurzame palmolie, afkomstig van plantages die de natuur en de mensen die er wonen sparen. Er bestaat een keurmerk, maar de vraag is of daar genoeg controle op is. Ned.2, 21.20-22.00u.

La grande migration des papillons monarques. Documentaire over de raadselachtige migratie van de monarchvlinder. Aan het eind van elke zomer vliegen zo’n honderd miljoen exemplaren van het nog geen halve gram wegende diertje van Canada naar het 5.000 kilometer zuidelijker gelegen Michoacán in Mexico, waar het in grote groepen overwintert tot maart van het volgende jaar. Onbekend is nog steeds hoe ze navigeren en wat ze onderweg eten om dagelijks 100 kilometer te kunnen vliegen.Arte, 22.00-22.55u.

Vodka factory. Film over het bittere leven van twee vrouwen in het Russische stadje Jigoeliovsk, 1.000 kilometer ten zuidoosten van Moskou. Daar wonen moeder Tania en haar dochter Valia. Moeder is busconductrice, dochter werkt in de plaatselijke wodkafabriek. Beiden zijn weggegaan bij hun meestal dronken en gewelddadige echtgenoot. Tania hoopt op een romance met een onlangs opgedoken jeugdliefde; Valia neemt dans- en acteerlessen om actrice in Moskou te worden. Deze film van Jerzy Sladkowski schetst hun eenzaamheid, hun strijd om het dagelijks bestaan en de kracht van de hoop op een beter bestaan. Arte, 22.55-00.25u.

Amusement

Have I got news for you. Eerste aflevering van nieuwe serie, vanavond gepresenteerd door Jo Brand. Vaste pannelleden Ian Hislop en Paul Merton worden bijgestaan door schrijfster en pokeraar Victoria Coren en Graham Linehan, schrijver van humoristisch televisiedrama. BBC 1, 22.00-22.30u.

Ranking the cars. Nieuw programma waarin Lauren Verster bijzondere auto’s en hun eigenaren bezoekt. Ze rijdt een eindje mee en probeert meer te weten te komen over het leven van de eigenaar. Jorrit van der Kooi doet hetzelfde in Las Vegas en Los Angeles, waar auto’s en mensen extremer zijn. In deze aflevering onder meer de Amphicar van de topman van een warenhuis. Veronica, 22.30-23.05u.