uitgelicht

Zur ARTE-Sendung Die Reise des Schmetterlings 4: Monarchfalter mŸssen auf ihrem langen Flug in den SŸden immer wieder Nektar saugen. Foto: ARTE France Honorarfreie Verwendung nur im Zusammenhang mit genannter Sendung und bei folgender Nennung "Bild: Sendeanstalt/Copyright". Andere Verwendungen nur nach vorheriger Absprache: ARTE-Bildredaktion, Silke Wšlk Tel.: +33 3 881 422 25, E-Mail: bildredaktion@arte.tv
Zur ARTE-Sendung Die Reise des Schmetterlings 4: Monarchfalter mŸssen auf ihrem langen Flug in den SŸden immer wieder Nektar saugen. Foto: ARTE France Honorarfreie Verwendung nur im Zusammenhang mit genannter Sendung und bei folgender Nennung "Bild: Sendeanstalt/Copyright". Andere Verwendungen nur nach vorheriger Absprache: ARTE-Bildredaktion, Silke Wšlk Tel.: +33 3 881 422 25, E-Mail: bildredaktion@arte.tv

Film

Iron Man (Jon Favreau, 2008, VS). In stripverfilming geeft Robert Downey jr. licht ironisch gestalte aan de cynische wapenhandelaar Tony Stark die, gevangen in Afghanistan, een harnas met allerlei foefjes in elkaar zet. Ook met Jeff Bridges en Tom Morello.RTL5, 20.30-22.50u.

Shakespeare in Love (John Madden, 1998, VS/Engeland). Historisch-romantische komedie over Shakespeare plukt te hooi en te gras uit diens Verzameld Werk en vertoont ironische parallellen met vooral Romeo & Julia. Joseph Fiennes speelt de toneelschrijver als een geprangd genie dat zijn inspiratie bij elkaar jatte. Toneelgekke aristocrate Gwyneth Paltrow ontpopt zich tot zijn muze. Goed voor zeven Oscars. RTL8, 20.30-23.05u.

De Poolse bruid (Karim Traïdia, 1998, Nederland). Kleine, intense en lyrische film schildert subtiel de onderhuidse strijd om elkaars affectie van een eenzame boer (Jaap Spijkers) en een weggelopen Poolse prostituee tegen wil en dank (Monic Hendrickx) op het Groningse platteland. Bekroond met de publieksprijs in Rotterdam en Gouden Kalveren voor Traïdia en Hendrickx in Utrecht.Ned.2, 22.55-00.25u.

Der Baader Meinhof Komplex (Uli Edel, 2008, Duitsland). Meedogenloze en adembenemende opkomst-en-ondergangskroniek van de Rote Armee Fraktion, 1967-1977. Hun geweldsmythe staat centraal. En de kijkers doorstaan hetzelfde proces als indertijd veel RAF-sympathisanten: van bewondering naar walging.ARD, 23.30-02.30u. (onderbroken door Nachtmagazin.)

Informatief

De Rekenkamer: wat kost een snelheidsboete? Jaarlijks leveren de snelheidsboetes de overheid meer dan 350 miljoen euro op. Stefan Stasse zoekt uit of het waar is dat flitspalen juist gevaarlijk zijn in plaats van goed voor onze verkeersveiligheid. Ajouad El-Miloudi gaat met z’n boetes naar het CJIB waar het grootste deel van de boeteverstrekking weliswaar volledig is geautomatiseerd maar toch 6 euro administratiekosten geheven wordt. Sander de Kramer bezoekt de fabriek van flitspalen en Sofie gaat op pad met de verkeerspolitie en leert hoe je met een lasergun snelheidsduivels kan betrappen.Ned.3, 20.25-21.05u.

Zembla: shampoo met een luchtje. Tegenwoordig zit er palmolie in koekjes, bakolie, zeep, chips, ijsjes en shampoo. Die olie komt uit tropische landen als Maleisië en Indonesië, waar regenwoud wordt gekapt om plaats te maken voor palmolieplantages. Machtige palmolieproducenten verdrijven de bevolking van hun land. Het oerwoud wordt vernietigd. Gelukkig is er ook duurzame palmolie, afkomstig van plantages die de natuur en de mensen die er wonen sparen. Voor daar gewonnen palmolie bestaat een keurmerk, maar de vraag is nu of daar genoeg controle op is. Ned.2, 21.20-22.00u.

La grande migration des papillons monarques. Documentaire over de raadselachtige migratie van de monarchvlinder. Aan het eind van elke zomer vliegen zo’n honderd miljoen exemplaren van het nog geen halve gram wegende beestje van Canada naar het 5.000 kilometer zuidelijker gelegen Michoacán in Mexico, waar het in grote groepen overwintert tot maart van het volgende jaar. Onbekend is nog steeds hoe ze navigeren en wat ze onderweg eten om dagelijks 100 km te kunnen vliegen.Arte, 22.00-22.55u.

Vodka factory. Film over het bittere leven van twee vrouwen in het Russische stadje Jigoeliovsk, 1.000 kilometer ten zuidoosten van Moskou. Daar wonen moeder Tania en haar dochter Valia. Moeder is busconducteur, dochter werkt in de plaatselijke wodkafabriek. Beiden zijn weggegaan bij hun meestal dronken en gewelddadige echtgenoot. Tania hoopt op een romance met een onlangs opgedoken jeugdliefde; Valia neemt dans- en acteerlessen met het idee naar Moskou te verhuizen en actrice te worden. Deze film van Jerzy Sladkowski schetst hun eenzaamheid, hun strijd om het bestaan en de kracht van de hoop op een beter bestaan. Arte, 22.55-00.25u.

Amusement

Have I got news for you. Eerste aflevering van nieuwe serie, vanavond gepresenteerd door Jo Brand. Vaste panelleden Ian Hislop en Paul Merton worden bijgestaan door schrijfster en pokeraar Victoria Coren en Graham Linehan, schrijver van (vooral) humoristisch televisiedrama. Volgende maand gaat zijn toneelbewerking van The Ladykillers in Londen in première. BBC 1, 22.00-22.30u.

Ranking the cars. Nieuw programma waarin Lauren Verster bijzondere auto’s en hun eigenaren bezoekt en Jorrit van der Kooi hetzelfde doet in Las Vegas en Los Angeles.Veronica, 22.30-23.05u.