Tweedehands door Botswana

Top Gear: Botswana specialVeronica, 20.20 - 21.25 uur(aansluitend gewone uitzending)

Autoprogramma Top Gear is voor de BBC een echte melkkoe. Ongeveer 350 miljoen mensen over de hele wereld kijken er naar, er zijn drie spin-offs (Top Gear VS, Top Gear Australië en Top Gear Rusland), een tijdschrift en vele dvd’s. In de show vormen auto’s een excuus om drie volwassen mannen jongetjes te laten zijn. Dat betekent niet dat auto’s bijzaak zijn. Passie voor auto’s is juist wat de drie presentatoren met uiteenlopende karakters bindt.

Een terugkerend onderdeel in Top Gear zijn de Challenges waarbij de presentatoren met een tweedehands auto uitdagingen aangaan. De speciale uitzending vanavond is volledig gewijd aan een Challenge. De mannen moeten ieder voor 1.500 Britse pond een auto kopen om dwars door Botswana naar de grens met Namibië te crossen. Eerst moeten ze zich een weg banen door ’s werelds grootste zoutvlakte, de Magkadikadi. Daarna wacht nog de Kalahariwoestijn en een wildpark.

Dit doen ze in auto’s die hier oorspronkelijk niet voor gemaakt zijn. Doel is om te bewijzen dat mensen die in de bewoonde wereld een SUV kopen gek zijn. Uiteraard kiest Jeremy Clarkson een totaal onpraktisch voertuig, denkt James May dat hij de meest verstandige keuze heeft gemaakt en weet Richard Hammond te verrassen. Uiteindelijk is de barre tocht een eerbetoon aan inventiviteit, de liefde tussen mens en machine en de schoonheid van het Afrikaanse landschap.

Yassine Salihine

    • Yassine Salihine