Turnster mist haar 'Van Gerner'

Hoeveel scheelde het? Twee, misschien drie centimeter, meer niet. Maar het was net te weinig voor turnster Céline van Gerner om een turnelement naar haar vernoemd te krijgen.

Nederlands enige finaliste in de meerkamp had gisteren bij de WK in Tokio een nieuw element aan haar balkoefening toegevoegd. Pas na een perfecte uitvoering op een WK kan een nieuw element op naam worden geregistreerd. Maar dan moet de uitvoering gedetailleerd volgens de voorschriften worden uitgevoerd. En dát ging bij Van Gerner net mis.

De turnster uit Emmeloord had een wisselspagaat met een volledige draai om de eigen as bedacht. Die draai voerde ze net niet volledig uit. De jury kwam pas na zorgvuldige bestudering van de beelden tot die conclusie, zo weinig scheelde het.

Na onder andere de ‘Van Gelder’ komt er (voorlopig) geen ‘Van Gerner’. Het was een kleine domper op een mooie dag. Van Gerner eindigde in de meerkamp als zeventiende, twee plaatsen hoger dan bij haar debuut op de WK 2010 in Rotterdam.

De wereldtitel ging naar de 16-jarige Amerikaanse debutante Jordyn Wieber. Ze bleef de Russin Victoria Komovo slechts enkele honderdsten van een punt voor. Yao Jinnan uit China won brons.