Turkije betrokken bij ruil gevangenen Israël en Hamas

Turkije neemt ongeveer veertig Palestijnen op uit de groep van honderden gevangenen die Israël volgende week zal vrijlaten. Dat melden Israëlische media op basis van diplomatieke bronnen.

De Turkse regering bevestigde dat Turkije betrokken is bij de gevangenenruil tussen de Palestijnse fundamentalistische beweging Hamas en Israël „in verschillende fasen en op verschillende niveaus”.

Deze week sloten Israël en Hamas een akkoord in Egypte. De afspraak is dat Israël 1.027 Palestijnse gevangen laat gaan in ruil voor Gilad Shalit. De Israëlische militair wordt al vijf jaar door Hamas vastgehouden op de Gazastrook.

De rol van Turkije is opmerkelijk gezien de voortgaande diplomatieke crisis met Israël. Vorige maand stuurde Turkije de Israëlische ambassadeur weg omdat Israël weigerde excuses aan te bieden voor het enteren in 2010 van een hulpkonvooi voor de Gazastrook. Negen Turken kwamen daarbij om.

Nu zou Turkije zelfs hebben aangeboden om de onderhandelingen tussen Israël en Hamas over de vrijlating van Shalit te leiden. Israël gaf echter de voorkeur aan Egypte als bemiddelingspartner.

De Israëlische president Peres was wel „blij verrast” over de Turkse inspanningen, zei hij. „Ze hebben onze meningsverschillen opzijgezet en de humanitaire aspecten laten prevaleren boven politiek.”

Zondag stuurde Peres de Turkse premier Erdogan zelf een condoleancebrief naar aanleiding van het overlijden van diens moeder. Israël heeft belang bij een goede relatie met Turkije, dat zich steeds meer manifesteert als een regionale grootmacht.