Tunesische politie zet traangas in tegen tienduizend islamisten

Caption: A woman faces policemen during a demonstration gathering hundreds of people, mainly conservative Muslim Salafists, on October 14, 2011 in Tunis in front of the private Nessma TV station they accuse of blasphemy for airing a film with an image of God. On October 9 a mob of Salafists tried to attack the offices of Nessma TV that aired "Persepolis", a French-Iranian animation film in which God is represented as an old bearded man, and organised a debate on religious extremism. AFP PHOTO / FETHI BELAID Vrouw praat met politiagenten tijdens de demonstraties in de Tunesische hoofdstad Tunis. Foto AFP / Fethi Belaid

De Tunesische politie heeft traangas ingezet om duizenden moslimfundamentalisten uiteen te drijven die in hoofdstad Tunis het kantoor van de minister-president wilden bestormden.

Dat meldt persbureau Reuters. De spanningen tussen seculieren en islamisten in het land groeien naar mate de verkiezingen van volgende week dichterbij komen. Afgelopen weekend bestormden de fundamentalisten ook al een liberaal televisiestation dat een film uitzond waarin Allah werd afgebeeld en een universiteit in Tunis.

Naar verwachting grote winst voor moslimfundamentalistische partij

De verkiezingen van 23 oktober zijn de eerste sinds de val van president Zine El Abidine Ben Ali begin dit jaar. Het zijn geen presidents- of parlementsverkiezingen, maar verkiezingen waarin een vergadering wordt gekozen die de Grondwet van het land moet herschrijven. De verschillende politieke partijen zijn het erover eens dat de vergadering een jaar lang blijft zitten. De verwachting is dat de moslimfundamentalistische partij Ennahda de meeste stemmen zal behalen.

De demonstraties in Tunis begonnen vanmiddag vreedzaam. Meer dan tienduizend mensen gingen de straten op, riepen “God is groot” en eisten de invoering van de sharia, de islamitische wetgeving. Het was de grootste demonstratie van islamisten tot nu toe. Toen de menigte het kantoor van premier Beji Caid Sebsi bereikte, wilden sommige demonstranten de politielinie doorbreken. Hierop vuurden veiligheidstroepen traangas af en gebruikten zij knuppels om de demonstranten uiteen te drijven.

Tunesië krijgt vier miljard van EU

De Europese Unie kent Tunesië vier miljard euro toe om de economie de komende twee jaar te ondersteunen. Dat kondigde de EU-ambassadeur in Tunis, Adrianus Koetsenruijter vandaag aan, meldt persbureau AFP. Het bedrag zal in vorm van leningen en subsidies verstrekt worden en moet de regionale ontwikkeling bevorderen in het land en kleine en middelgrote ondernemingen versterken. De financiering is afkomstig van verschillende Europese financiële instellingen, waaronder de Europese Investeringsbank.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld

    • Hans Klis