Tien maanzieke biggetjes met glow-in-the-dark-effect

Lindsay Lee Johnson, Joke van Leeuwen en Carll Cneut: Tien bolle biggetjes keken naar de maan. Eenhoorn, 26 blz. 18,95. 3+

Tien bolle biggetjes keken naar de maan is het boek dat markeert dat Vlaming Carll Cneut vijftien jaar als illustrator werkt. Hij stopte in zijn tekeningen details van eerdere boeken die hij illustreerde, zoals een poster van City Lullaby. En wat voor de Amerikaanse versie van het boek (Ten Moonstruck Piglets van Lindsay Lee Johnson) technisch niet mogelijk was, kon voor de Nederlandstalige editie wel: een sfeerverhogend glow- in-the dark-effect.

‘Tien bolle biggetjes / Zien de volle maan, / Zien haar groot en licht en rond / aan de hemel staan.’ Zo begint in de tekstbewerking van Joke van Leeuwen het avontuur van de biggen die, terwijl hun moeder doorslaapt, een voor een uit het raam klimmen. Groot en knalgeel spat de maan van de pagina’s, terwijl de biggetjes losgaan in haar licht. Ze rennen, stampen, klimmen, rollen, ‘trappen alle plantjes plat, stappen op het dak’. Ze duiken in de plas, ’schuddebuiken van geluk, knorren van de pret’. Dat gaat pagina na pagina door. En net als je denkt dat je het nu wel weet, die biggenlol, komt de omslag. Een wolk schuift voor de maan, het wordt donker en dan zijn er ineens tien ‘bange biggetjes, helemaal verward’. Die uiteraard door hun moeder weer allemaal veilig worden thuisgebracht.

Het is een simpel verhaal op heerlijk rijm, maar met de tekeningen van Cneut ben je nog lang zoet. Hoewel ze heel erg big zijn en het plezier bepaald niet van hun snuiten spat – sterker, hun uitdrukking is totaal blanco – heeft hij van de dieren toch tien individuen gemaakt. En er zijn leuke details te ontdekken. Zo liggen op de slaapkamervloer niet alleen een bal en een pop maar ook kleurpotloden en een heel klein brilletje.

Vol details zijn ook de tekeningen van Kellie Strøm in het stoere, vrolijke Het Zeemans-ABC van Nienke Denekamp. Tussen Anker en Zeeman komt op aanstekelijk rijm van alles over zee en schepen langs: ‘E is het eiland met niemand erop / F is de fles met een brief en een dop’.

In een deels cartooneske, deels sprookjesachtige stijl geeft Strøm zijn interpretatie van de begrippen. Wat hij voor zich zag bij ‘K is kapitein, die blijft bij de boot/L is het liefje dat zit op zijn schoot’: een verrukte kapitein in een roeiboot met een rondborstige zeemeermin op schoot. Een vis die uit een boek zeemansknopen oefent, een aapje aan de bar, een meeuw met een slaapmuts, het zijn mooie vondsten. Als extraatje geven 26 matrozen het alfabet in seinvlaggen weer.

Nienke Denekamp en Kellie Strøm: Het Zeemans-ABC. Rubinstein, 27 blz, € 10,

    • Simone van Driel