Advocaten Strauss-Kahn ontkennen aanranding Franse schrijfster - ‘window dressing’

De advocaten van Dominique Strauss-Kahn verwerpen de verklaring van de openbare aanklager in Parijs dat de voormalige IMF-directeur de schrijfster Tristane Banon zou hebben aangerand.

Gisteren liet de openbare aanklager in Parijs de zaak tegen Strauss-Kahn vallen. Banon beschuldigde hem van een poging tot verkrachting in februari 2003. Strauss-Kahn werd niet schuldig bevonden aan verkrachting, maar hij zou volgens het Openbaar ministerie zich wel schuldig hebben gemaakt aan “seksuele aggressie”, oftewel aanranding. Aangezien deze aanklacht is verjaard, moest er worden afgezien van vervolging.

‘Poging de onschuld van Strauss-Kahn nogmaals aan te tonen’

De advocaten bestempelen de beschuldiging van aanranding als “leugenachtige aantijgingen”, meldt persbureau AP. Zij benadrukken dat Strauss-Kahn “niets verborgen heeft over het precieze karakter van zijn betrekkingen” met Banon. Volgens onze correspondent in Parijs, Dirk Vandenberghe, is de verklaring van de verdediging van Strauss-Kahn een poging om de onschuld van de oud-IMF-topman te benadrukken. Vandenberghe:

“Uit het rapport van het OM blijkt dat Strauss-Kahn zich schuldig heeft gemaakt aan ‘seksuele agressie’. Die conclusie staat. De advocaten willen nu hun versie van het verhaal benadrukken als poging de onschuld van Strauss-Kahn aan te tonen. Het is window dressing, ze willen erop aansturen dat deze ‘leugenachtige beschuldigingen’ het resultaat zijn van een verschil in interpretatie van seksuele agressie.”

Het verhaal van Banon kreeg afgelopen zomer hernieuwde aandacht nadat Strauss-Kahn in mei gearresteerd werd op verdenking van verkrachting van ‘kamermeisje’ Nafissatou Diallo in een hotel in New York. Banon deed in 2007 al haar verhaal op televisie tijdens een tafelgesprek. Door het schandaal in New York trad Strauss-Kahn af als president van het IMF en zag hij ook zijn kansen als de favoriet van de Parti Socialiste in de opkomende Franse presidentsverkiezingen verdwijnen. Begin september keerde Strauss-Kahn terug naar Frankrijk.

Gisteren verscheen overigens het boek van Banon over haar beleving van de Strauss-Kahn-affaire van afgelopen zomer.

    • Hans Klis