Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

S&P verlaagt rating BNP Paribas - ‘geen direct gevaar Franse rating’

Caption: Signs of BNP Paribas Bank outside a branch in Nice, southeastern France, Wednesday, Sept. 14, 2011. Moody's on Wednesday downgraded the credit ratings of French banks Societe Generale and Credit Agricole following a period of huge volatility in the markets as investors fretted about their potential exposure to the debts of Greece. Some sort of move by Moody's had been widely expected this week.The agency had put them and rival BNP Paribas on review for downgrade in mid-June. (AP Photo/Lionel Cironneau )
Caption: Signs of BNP Paribas Bank outside a branch in Nice, southeastern France, Wednesday, Sept. 14, 2011. Moody's on Wednesday downgraded the credit ratings of French banks Societe Generale and Credit Agricole following a period of huge volatility in the markets as investors fretted about their potential exposure to the debts of Greece. Some sort of move by Moody's had been widely expected this week.The agency had put them and rival BNP Paribas on review for downgrade in mid-June. (AP Photo/Lionel Cironneau ) Uithangbord van een filiaal van BNP Paribas in Nice, Frankrijk. Foto AP / Lionel Cironneau

Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s heeft de kredietwaardigheid van de vooraanstaande Franse bank BNP Paribas verlaagd van AA naar AA-.

S&P maakt zich zorgen voor de financiering en liquiditeit van de gehele Franse bankensector, maar spreekt van een “stabiel vooruitzicht” voor de toekomst, meldt persbureau AP. BNP Paribas is wel nog steeds de bank met de hoogste kredietwaardigheid in Frankrijk.

Een woordvoerder van de kredietbeoordelaar laat weten dat een onderzoek naar de vijf grootste banken in Frankrijk uitwees dat de situatie “kwetsbaarder” was dan “gedacht”. De zegsvrouw wilde verder niet ingaan op de beslissing om de kredietwaardigheid van BNP Paribas te verlagen. Franse banken hebben grote portefeuilles staatsobligaties van Europese probleemlanden, waaronder Griekenland, en worden door financiële markten met argusogen bekeken.

Volgens financieel redacteur Jeroen Wester heeft de afwaardering van de kredietwaardigheid van BNP Paribas geen directe invloed op de kredietwaardigheid van Frankrijk, waarvoor gevreesd wordt. Al is het wel zo dat hoe zwakker de banken zijn, des te groter de kans is dat zij ondersteunt moeten worden en daarmee de kans weer groeit dat de kredietwaardigheid van het land in het geding komt, aldus Wester.

Beleggers vrezen voor de afwaradering van de rating van Frankrijk omdat het land namelijk een grote bijdrage aan het Europese noodfonds levert en een lagere rating ervoor zou kunnen zorgen dat het fonds moeilijker geld bij beleggers vandaan kan halen.

Vorige week werd de Frans-Belgische bank Dexia genationaliseerd nadat deze in grote liquiditeitsproblemen was gekomen vanwege het bezit van grote hoeveelheden waardeloos Grieks schuldenpapier. Op dit moment wordt er binnen de eurozone gewerkt aan een plan om Europese banken te herkapitaliseren, dat hen dwingt buffers aan te leggen om verliezen als gevolg van bijvoorbeeld Italiaanse of Spaanse leningen op te vangen. Hiermee wil de eurozone meer gevallen zoals Dexia voorkomen.

Interactieve graphic: Europa in cijfers