Shell pompt miljarden in Chinees olieproject

Het bedrijf heeft met PetroChina een samenwerkingsverband gesloten ter waarde van 9,3 miljard euro.

Shell gaat samen met PetroChina en Qatar Petroleum een omvangrijk petrochemisch en raffinageproject bouwen in de Zuid-Chinese havenplaats Taizhou, 400 kilometer ten zuiden van Shanghai. Met de plaatselijke autoriteiten is eerder deze week het bouwcontract getekend, aldus een woordvoerder van PetroChina in Peking. Met het project is een bedrag van 12,8 miljard dollar (9,3 miljard euro) gemoeid.

De drie oliemaatschappijen gaan in de vorm van een joint venture geïmporteerde olie omzetten in petrochemische producten. Daarnaast zal op het complex een raffinaderij verrijzen met een capaciteit om dagelijks 400.000 vaten met olie te verwerken tot brandstofproducten.

In de joint venture leidt PetroChina met 51 procent van de aandelen. Dat is in China een gebruikelijke werkwijze in samenwerkingsverbanden met internationale ondernemingen. Shell en Qatar Petroleum krijgen elk een belang van 24,5 procent in het project. Zonder PetroChina zouden Shell en Qatar geen toestemming hebben gekregen van de autoriteiten in Taizhou en Peking.

De hoogste Chinese planner, de Nationale Hervormings- en Ontwikkelingscommissie in Peking, moet nog wel definitieve goedkeuring geven. Volgens het Chinese persbureau Xinhua is dat een kwestie van tijd, omdat zowel Shell als Qatar worden beschouwd als stabiele partners.

Sinds de opstanden in de Arabische wereld zijn de economische autoriteiten terughoudender geworden in goedkeuren van joint ventures tussen Chinese en Arabiscje bedrijven. Maar het kleine schiereiland Qatar – een van de rijkste landen ter wereld en een van de meer verlichte emiraten in de Golfregio – wordt gezien als een betrouwbare leverancier van olie en gas. (NRC)