Rutte: wrevel adviseurs wegnemen

Premier Rutte wil wrevel uit de wereld helpen tussen het kabinet en de Raad van State, het Centraal Planbureau en de Ombudsman. Als deze instellingen kritiek hebben op kabinetsbeleid, komen zij te vaak onder vuur te liggen, zei D66-leider Pechtold gisteren. Rutte zegde daarop toe met de instellingen in gesprek te gaan.

De premier kwam met dit voornemen tijdens het debat over de begroting van Ruttes ministerie van Algemene Zaken. Onlangs kwam minister Maxime Verhagen (Economische Zaken, CDA) in aanvaring met het CPB toen dit onderzoeksorgaan met onwelgevallige resultaten over zorgbezuinigingen kwam. Vorige maand toonde Mark Rutte zich ontevreden over de kritiek van de Raad van State op de Miljoenennota. Volgens Rutte past dit „bij de volwassen en robuuste omgang tussen democratische instellingen. Anders kom je in de sfeer terecht: ik vind jouw tekening mooi als je mijn tekening mooi vindt”.

Dat was volgens Alexander Pechtold een verkeerde vergelijking, waarmee de onafhankelijke instituten tekort werd gedaan. „Zo lijkt het erop alsof je een beetje meningen onder elkaar aan het uitwisselen bent.” De D66-leider toonde zich tevreden over het aanbod om – in Ruttes woorden – „de bazen van deze adviesorganen et cetera een avond bij elkaar te halen”. Van het gesprek stuurt Rutte de Tweede Kamer een verslag.

Een groot deel van het debat ging gisteren over het koningshuis. Een meerderheid van de Kamer is voor het terugdringen van de rol van de vorst en ook voor bezuinigingen of hogere belastingen. Maar door verdeeldheid van de oppositie en door steun van gedoogpartner PVV aan de coalitie lijkt er niets te veranderen. Zo is er voor een zogeheten ceremonieel koningschap – het staatshoofd uit de regering – geen meerderheid in de Kamer, nu de PvdA dit streven definitief heeft laten varen.

Ook extra bezuinigingen op het koningshuis maakten gisteren geen kans. De VVD kondigde eerder deze week aan dat ook het koningshuis, net als alle ministeries, jaarlijks moet bezuinigen. Rutte legde gisteren uit dat er al eerder – gelijk met de hoge colleges van staat – was bezuinigd op het koningshuis. VVD en PVV lieten daarop beide de eis vallen om in de koninklijke begroting te snijden.