Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Rutte polste Cohen voor vicevoorzitterschap Raad van State

Den Haag : 26 oktober 2010 Regeringsverklaring en APB kabinet Rutte. Cohen en Rutte voorafgaand aan het debat. foto © Roel Rozenburg
Den Haag : 26 oktober 2010 Regeringsverklaring en APB kabinet Rutte. Cohen en Rutte voorafgaand aan het debat. foto © Roel Rozenburg Premier Rutte polste PvdA-leider Job Cohen onlangs of hij interesse had in het vicevoorzitterschap van de Raad van State. Foto NRC / Roel Rozenburg

Premier Rutte heeft onlangs in een persoonlijk onderhoud aan PvdA-leider Job Cohen gevraagd of hij interesse had in het vicevoorzitterschap van de Raad van State. Cohen heeft nee gezegd op Ruttes vraag of hij “in” was voor de functie. Dat bevestigen bronnen in Den Haag, schrijft NRC Handelsblad vanmiddag.

De PvdA noch de Rijksvoorlichtingsdienst wil ingaan op de aard en inhoud van de ontmoeting tussen Rutte en Cohen. De premier en de PvdA-leider hebben voorafgaand aan de Algemene Beschouwingen, die twee weken geleden plaatshadden, lang met elkaar gedineerd.

Een PvdA-woordvoerder wijst erop dat Cohen in de zomer een aantal keer openlijk heeft gezegd niet geïnteresseerd te zijn in de opvolging van Tjeenk Willink, de huidige vicevoorzitter. Afgelopen zondag nog herhaalde Cohen dat in het tv-programma Buitenhof.

Spanning binnen coalitie loopt op over de opvolging

De vraag van Rutte aan Cohen is opvallend tegen de achtergrond van de oplopende politieke spanning binnen de coalitie rond de opvolging van vicepresident Tjeenk Willink (PvdA) van de Raad van State. VVD en CDA verwijten elkaar vertragingstactieken, waardoor de belangrijkste kandidaat voor de functie – minister Donner (CDA, Binnenlandse Zaken) – zou worden beschadigd.

Gisteravond reageerde Donner getergd toen in het Tweede Kamergebouw journalisten hem confronteerden met de mededeling dat het kabinet hem zou gaan voordragen voor de functie.

“U staat mij te feliciteren, omdat u beweert iets te weten. En nu geeft u al toe dat u kletst uit uw nekharen”, beet Donner een NOS-verslaggever toe.

Volgens VVD’ers komt de rommeligheid en vertraging doordat vicepremier Verhagen het nog steeds niet aandurft om Donner voor te dragen bij Rutte als dé CDA-kandidaat. Binnen het CDA zou een sterke stroming oud-minister Hirsch Ballin willen voordragen. De uitspraak, onlangs, van CDA-voorzitter Ruth Peetoom dat Donner “een heel goede kandidaat” is, zou eerder een ‘slip of the tongue’ zijn geweest dan een krachtige aanbeveling van Donner.

VVD: Donner moet nog plooien gladstrijken bij Beatrix

Ook zou volgens VVD-zegslieden minister Donner nog “plooien” in zijn persoonlijke verhouding met koningin Beatrix moeten “gladstrijken”. Dat zou moeten gebeuren tijdens een koninklijk bezoek aan de Antillen dat eind van deze maand begint. Dan begeleidt Donner als minister van Binnenlandse Zaken koningin Beatrix, kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima. Volgens CDA’ers is echter de verhouding tussen Donner en de koningin prima.

Omgekeerd verwijten CDA’ers premier Rutte dat hij opties voor andere kandidaten dan Donner wil open houden. De vraag van Rutte aan Cohen of hij “in” was voor de functie bij de Raad van State, zou in dat patroon passen. Ook zou Rutte tegen sommige bezoekers aan het Torentje gezegd hebben dat de VVD wellicht een eigen kandidaat inbrengt.

Het kabinet zet vandaag tijdens de wekelijkse ministerraad enkele belangrijke stappen in de opvolgingsprocedure. Minister Donner draagt zijn wettelijke bevoegdheden als verantwoordelijke voor de opvolgingsprocedure over aan zijn collega Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie). Daarmee heeft Donner in principe de handen vrij om te solliciteren op het vicevoorzitterschap.

Ook zou vandaag door de ministerraad de tekst van de advertentie worden vastgesteld die in de Staatscourant zal verschijnen. Daarin worden belangstellenden opgeroepen om te reageren op de vacature. Enkele weken na de verschijning van de advertentie wil het kabinet de knoop doorhakken, mogelijk eind november.

Ook binnen de Raad van State loopt de irritatie op

Inmiddels loopt ook binnen de Raad van State zelf de irritatie op over de opvolgingsprocedure. CDA’ers zouden het opstellen van een profielschets voor de beoogde voorzitter te veel naar zich hebben toegetrokken. Ook zou een aantal leden van de raad fel tegen de benoeming van Donner zijn. De Raad van State moet nog worden gehoord over de kandidaat die het kabinet wil voordragen.

Donners positie als belangrijkste kandidaat is sinds gisteren overigens versterkt, nu de Tweede Kamer een PvdA-motie heeft afgewezen die het zittende ministers verbiedt om over te stappen naar het vicevoorzitterschap van de Raad van State. Alleen PvdA, SP, GroenLinks en Partij voor de Dieren stemden voor.

Een motie die de rol van de Tweede Kamer bij de procedure beoogt te versterken, werd met steun van D66 en PVV wel aangenomen. De motie wil de transparantie van de procedure vergroten. D66-leider Pechtold concludeerde dat de huidige procedure beschadigd is door de vertraging en berichtgeving over Donner.