Rutte: minister kan prima richting Raad van State

Leden van het kabinet zijn niet uitgesloten van een benoeming tot vicevoorzitter van de Raad van State. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) gisteren gezegd in de Tweede Kamer, zonder in te gaan op de kandidatuur van minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA).

De PvdA wil niet dat iemand uit het kabinet benoemd wordt tot ‘onderkoning van Nederland’. Volgens de sociaaldemocraten moet worden voorkomen dat die wetten beoordeelt die hij zelf als minister heeft ingediend. Door kabinetsleden uit te sluiten, valt volgens Rutte een belangrijke groep geschikte kandidaten af. De premier beloofde dat er tijdig een opvolger is voor huidig vicevoorzitter Herman Tjeenk Willink die 1 februari afzwaait. De NOS meldde gisteren dat het kabinet de voordracht van Donner doorzet. „U kletst uit uw nekhaar”, reageerde hij toen een NOS-verslaggever hem met het nieuws confronteerde. (Novum)