Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Rutte: alle opties open bij benoeming vicevoorzitter RvS

Premier Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

Door minister Opstelten van Veiligheid en Justitie te belasten met de benoeming van de nieuwe vicevoorzitter van de Raad van State worden “alle opties open gehouden”. Dat heeft premier Rutte gezegd tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Rutte:

“Het is in het verleden voorgekomen dat ministers in aanmerking komen voor deze post en dat zou nu ook kunnen gebeuren. Door de keuze voor Opstelten nemen we alle belemmeringen daarvoor weg.”

Volgens Rutte ligt het namelijk niet voor de hand dat Opstelten naar de Raad van State gaat vanwege zijn hoge leeftijd. De wettelijke pensioenleeftijd voor de vicepresident is 70 jaar.

Rutte wil niks zeggen over mogelijke kandidatuur Donner

Door de overdracht van de verantwoordelijkheid voor de opvolgingsprocedure aan Opstelten, heeft minister Donner nu in principe de handen vrij om te solliciteren op het vicevoorzitterschap, waarvoor hij al enkele maanden in beeld is. Op een eventuele kandidatuur van Donner wilde Rutte echter meerdere malen niet ingaan. “Het is onvermijdelijk dat er veel speculatie is, maar daar kan ik me niet door laten afleiden.”

Ook wilde Rutte het nieuws dat hij Job Cohen heeft gepolst voor de functie van vicevoorzitter ontkennen noch bevestigen, maar gaf hij wel toe een vertrouwelijk gesprek te hebben gehad met de PvdA-leider.

De procedure voor de werving van de nieuwe vicevoorzitter wordt volgende week in gang gezet, meldde Rutte tijdens de persconferentie. Dan verschijnt de vacature voor de opvolger van Herman Tjeenk Willink, de huidige vicevoorzitter van de Raad van State. Rutte verwacht in december een nieuwe vicevoorzitter te benoemen.