Rooney mist op EK alle groepsduels

Engeland kan in de groepsfase van het EK voetbal in Polen en Oekraïne geen beroep doen op Wayne Rooney. Hij is gisteren door de UEFA voor drie duels geschorst na zijn rode kaart vorige week in het EK-kwalificatieduel tegen Montenegro. Hij werd van het veld gestuurd wegens natrappen.

Rooney (25) wordt gezien als de meest getalenteerde speler in het Engelse elftal. Hij speelde 73 maal voor zijn land en scoorde 28 keer. Bij Manchester United is hij de best betaalde en meest scorende speler.

Onduidelijk is of Rooney nu ook zijn basisplaats verliest in het nationale elftal. De Italiaanse bondscoach Fabio Capello zei eerder deze week in elk geval „nieuwe spelers [te zullen] testen, een nieuwe speelstijl en patronen”. Capello: „We moeten zorgen dat de basisspelers op elkaar ingespeeld zijn in de eerste wedstrijd van het EK. Ik beschik over genoeg goede aanvallers en ik moet de beste oplossing vinden.”

De Engelse fans zijn verdeeld over de schorsing. Op Twitter werd gisteravond een complot vermoed van de UEFA en gesuggereerd dat spelers uit andere landen minder hard gestraft zouden zijn door de Europese bond. Zo schreef oud-international Phil Neville: „Rooney geschorst voor drie duels, wat een grap. Als het een Nederlandse, Spaanse of Duitse speler was, zouden ze er niet één krijgen.”

In het hoofdcommentaar schrijft tabloid The Sun vanochtend dat „het terecht was” dat Rooney een rode kaart kreeg. „Maar het was humeurigheid, geen geweld.” „Omdat hij Engelsman is, wordt hij buiten proportioneel gestraft.”

Vooral uit Schotland klonk gisteren enig leedvermaak. „Nog een armzalig excuus als Engeland weer een rampzalig toernooi speelt”, twitterde sportverslaggever Charlie Wyett. The Independent publiceerde vanochtend een staatje waaruit blijkt dat Engeland met Rooney 60,3 van de duels won, zonder hem 71 procent. Ook wordt meer gescoord: met Rooney 1,9 keer per duel, zonder 2,1 keer.

Maar de meeste Engelsen beseffen dat het nationale elftal rond Rooney is opgebouwd en dat het risico te groot is hem thuis te laten. „Stel je eens voor dat Engeland de volgende ronde haalt en dan aanvallende kracht mist”, vroeg de Daily Telegraph zich vanochtend af.

Tegenover de Engelse media liet Rooney gisteren weten „geschrokken en teleurgesteld” te zijn. Naar verwachting zal de nationale voetbalbond FA beroep aantekenen tegen de schorsing. De voetbalbond heeft daar tot zondag voor.