Rechtszaak Samsung en Apple gaat niet door - iPhone en iPad blijven in verkoop

Apple mag de iPhone en de iPad gewoon blijven verkopen. De rechtbank in Den Haag besloot vandaag dat een zaak tussen Apple en Samsung, waarin laatstgenoemde een verbod eiste op de verkoop van de producten wegens het schenden van octrooirechten, niet doorgaat. Apple en Samsung moeten eerst verder onderhandelen van de rechter.

Apple zou volgens Samsung geen licenties willen afsluiten op octrooirechten op 3G-technologie van het bedrijf. Daarom zou de rechter alle 3G-producten van Apple moeten verbieden.

De rechter was het daar niet mee eens en stelt dat het door Samsung van Apple gevraagde licentiebedrag uit de pas loopt met de FRAND-voorwaarden en dat daar uit af te leiden valt dat Samsung niet werkelijk bereid is om een licentie-overeenkomst aan te gaan.

FRAND staat voor Fair, Reasonable en Non-Discriminatory (wiki) en betekent dat bij een breed patent een bedrijf een verplichting heeft om andere bedrijven onder redelijke voorwaarden licenties moet verschaffen.

Samsung en Apple voerden al gesprekken over een licentie. Mochten de twee bedrijven er niet uitkomen, terwijl Samsung wel een redelijk bod heeft gedaan, dan kan Samsung alsnog naar de rechter stappen.