Poolse minister voorspelt catastrofe voor de euro

De eurocrisis lijkt voor de grootste nachtmerries te zorgen in landen die geen euro hebben. Eerder deze week waarschuwde de Britse premier Cameron voor een rampscenario. En gisteren klonk een onheilsprofetie uit Poolse hoek.

De Poolse minister van Financiën Jacek Rostowski sprak tijdens een conferentie in Brussel meermaals van een mogelijke „catastrofe” bij het uitblijven van een snelle oplossing van de crisis. „Is het voor Duitse, Nederlandse of Finse politici nu zo moeilijk uit te leggen wat de catastrofale gevolgen van de mislukking van de euro zou zijn?”, zo hield de uitgesproken Pool het gehoor voor.

Rostowski keek speciaal in de richting van een Nederlandse ambtenaar aan de gesprekstafel, die even eerder had gezegd dat „solidariteit” met schuldenlanden alleen mogelijk is bij „verantwoordelijkheid” van die landen. „We zitten toch allemaal in hetzelfde schuitje”, zei Rostowski, verwijzend naar de boot van van veerman Charon uit de Aeneis van Vergilius. Helhond Cerberus (oftewel, de eurocrisis) kan ieder moment ontwaken.

Rostowski is voorstander van wat wel een ‘bazooka’- oplossing wordt genoemd. Om te voorkomen dat de Griekse crisis overslaat naar Italië en Spanje, moet de eurozone een zeer groot bedrag klaarzetten voor eventuele steun aan die twee grote landen. Zo kan een „run” van speculanten op die landen al worden voorkomen, aldus de minister.

Economen menen dat 2.000 of zelfs 3.000 miljard euro nodig is voor zo’n firewall . Door technische ingrepen kan de capaciteit van het huidige euro-noodfonds EFSF, dat nu 440 miljard kan uitlenen, worden vergroot.

Rostowski wil maar al te graag invloed uitoefenen op het eurodebat. Polen is momenteel EU-voorzitter, maar kan als niet-euroland eigenlijk niet aanzitten bij eurovergaderingen. Een paar keer wrong Rostowski zichzelf ertussen, waarmee hij grote wrevel wekte. Vooral bij de Fransen, die de Pool te kennen hebben gegeven dat de euroclub exclusief toegankelijk is voor leden.