‘Politiechef Kunduz moet martelpraktijken tegengaan’

Afghaanse soldaten in een barak in het noorden van Kunduz. Foto AP / Anja Niedringhaus

De Nederlandse regering verwacht dat de maatregelen die de Afghaanse autoriteiten hebben aangekondigd om martelingen in gevangenissen tegen te gaan serieus en effectief worden uitgevoerd. Die boodschap is ook overgebracht aan de politiechef van Kunduz en zijn vervanger.

Dat schrijven minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) en van Defensie Hans Hillen (CDA) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer, meldt persbureau Novum. De Tweede Kamer had opheldering geëist over het rapport (pdf) van de Verenigde Naties waaruit blijkt dat in Afghaanse gevangenissen gedetineerden worden gemarteld door Afghaanse veiligheids- en politiediensten.

In het rapport worden drie locaties genoemd in Kunduz. Het VN-rapport beschrijft drie specifieke gevallen van marteling in die provincie waarbij leden van de Afghaanse politie betrokken zouden zijn geweest. Op basis van het rapport kan niet worden vastgesteld of het gaat om politieagenten die door Nederland worden opgeleid, aldus de bewindslieden.

De gebeurtenissen tonen aan dat steun van de internationale gemeenschap zeer nodig is, schrijven de ministers, die het positief vinden dat de Afghaanse regering de problemen onderkent en maatregelen heeft aangekondigd. Hillen en Rosenthal zijn bezorgd, maar stellen dat het in eerste instantie aan de Afghaanse autoriteiten is om maatregelen te treffen.