Poetin officieel kandidaat voor Russische presidentsverkiezingen 2012

Caption: Russia's President Dmitry Medvedev (R) and Prime Minister Vladimir Putin attend a session of the Security Council at the Gorki presidential residence outside Moscow October 14, 2011. REUTERS/Dmitry Astakhov/RIA Novosti/Kremlin (RUSSIA - Tags: POLITICS) THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS De Russische president Dmitri Medvedev (R) en premier Vladimir Poetin in Moskou vandaag. Foto Reuters / Dmitry Astakhov

Verenigd Rusland heeft vanavond premier Vladimir Poetin officieel als kandidaat voor het presidentschap van 2012 naar voren geschoven.

Dat deed de partij op haar website, meldt persbureau AFP. Op 24 september stelde de huidige Russische president Dmitri Medvedev Poetin al voor als kandidaat, maar met de verklaring van Verenigd Rusland is dit nu formeel bevestigd.

Poetin was tussen 1999 en 2008 president van Rusland. Hij moest daarna aftreden omdat een derde opeenvolgende termijn niet mag. De presidentiële termijn duurt vanaf 2012 zes jaar. NRC-correspondent Michel Krielaars noemde de kandidatuur van Poetin in september al “een teleurstelling”. Krielaars:

“Het weldenkende, hervormingsgezinde deel van de bevolking hoopte op een moderner Rusland onder Medvedev. Het leek er bovendien lange tijd op dat Poetin niet zou terugkeren: hij stond slecht in de peilingen en zou geen zin meer hebben in de zware taak. Maar als Poetin terugkomt – het lijkt er nu sterk op, maar is nog niet zeker – dan is dat dramatisch. Poetin staat voor stagnatie.”

De enige hoop op een ander Rusland vervliegt met de kandidatuur van Poetin, zei Krielaars:

“Onder Medvedev leek het erop dat het land zich ontwikkelde, liberaler werd, maar dat was slechts schijn. Achter de schermen trok Poetin nog steeds aan de touwtjes. Hij had in 2008, toen hij grondwettelijk geen derde termijn in mocht, iemand nodig die hij kon vertrouwen. Die hij naar voren kon schuiven terwijl hij zelf de werkelijke leiding behield. Al die tijd bleven politie, leger en veiligheidsdiensten, de concrete machthebbers van het land, achter hem staan.”

    • Hans Klis