Plant moet niet laten merken dat hij er is

Gewassen die minder plantenhormonen via hun wortels uitscheiden kunnen de voedselproductie in Afrika enorm verbeteren.

Hun gevoeligheid voor parasitaire planten neemt zo flink af, waardoor de oogst verbetert. Dat blijkt uit onderzoek van plantenfysioloog Wouter Kohlen, waarop hij vorige week promoveerde. Kohlen onderzocht tomatenplanten die minder strigolactonen uitscheiden, plantenhormonen die betrokken zijn bij de uitgroei van zijscheuten van de plant, maar ook bij de totstandkoming van een symbiose met schimmels bij de wortels. Parasitaire planten uit de bremraapfamilie gebruiken dit hormoon als kiemsignaal, om geschikte waardplanten te vinden. Kohlen ontdekte dat tomatenplanten die de helft minder strigolactonen maken dan normaal, 80 procent minder parasieten kregen. In Afrika wordt de teelt van tarwe, rijst en sorghum belaagd door de Strigaparasiet. Maar liefst 40 procent van de landbouwgrond in Afrika is ermee geïnfecteerd. „Soms mislukt de oogst door Striga”, zegt Kohlen. De toepassing van deze kennis op landbouwgewassen in Afrika zou volgens hem „gigantische verbeteringen” brengen. (NRC)