Pittig gekruide zoete aardappel

Pittig gekruide zoete aardappel (voor 4 personen) 2 zoete aardappelen sap van halve sinaasappel 2 el olie 1 dessertlepel korianderzaad 2 tl komijnzaad 1 tl kaneel 1 tl kerriepoeder 2 tenen knoflook 1 cm verse gember 1 tl chilivlokken (gedroogde rode peper) 3 bosuitjes klein bosje koriander Verwarm de oven voor op 220 graden. Boen

Pittig gekruide zoete aardappel (voor 4 personen)

2 zoete aardappelen

sap van halve sinaasappel

2 el olie

1 dessertlepel korianderzaad

2 tl komijnzaad

1 tl kaneel

1 tl kerriepoeder

2 tenen knoflook

1 cm verse gember

1 tl chilivlokken (gedroogde rode peper)

3 bosuitjes

klein bosje koriander

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Boen de aardappelen schoon en snijd ze in plakken van ongeveer een halve cm. Vet een ovenschaal licht in met olie. Schil de gemberwortel en snijd hem fijn. Pel de tenen knoflook. Stamp de komijn, knoflook, gember en korianderzaadjes fijn in een vijzel, doe er de rest van de olie bij en het sinaasappelsap en meng goed.

Hak de lente-ui fijn en doe die ook bij het mengsel, voeg ongeveer 1 tl zout toe.

Leg de aardappelen in de ovenschaal, giet het kruidenmengsel eroverheen en hussel alles met de handen goed door elkaar.

Zet de schotel in de oven en bak hem 20 minuten. Draai de aardappelplakjes om en bak nog een kwartier. Controleer of de aardappel zacht is geworden, dan is-ie gaar.

Hak de koriander fijn en strooi die over het gerecht.

Deze aardappel smaakt heel goed bij bijvoorbeeld pittig gekruid rundvlees, of bij sperziebonen met citroen en rijst.

Over blijven wellicht: een halve sinaasappel, een stuk gemberwortel en eventueel een halve bos koriander.

Snijd de gemberwortel in plakken van de dikte die meestal nodig is voor een gerecht. Doe die in een diepvriesdoos of -zakje en vries ze in. Dat is handig, zo is er altijd verse gember in huis. De hoop dat die gemberwortel ook wel opgaat voor hij beschimmeld en verpieterd is, is immers waarschijnlijk vergeefs.

Verse gember is, behalve in veel Indiase gerechten, ook heel lekker in een tomatensaus of in pompoensoep.

Een halve sinaasappel kun je natuurlijk gewoon opeten, of uitpersen en opdrinken. Maar een scheutje sinaasappelsap kan ook al geen kwaad in tomatensaus.

Ook is een mengsel van koriander (die is immers ook over) met sinaasappel, knoflook, een halve groene peper en wat olie heel lekker over wortelen, bieten of gegrilde pompoen. Of over in stukjes gesneden mango, met gebakken garnalen en rijst. Ach restjes. Er is niets leukers.