Opstelten gaat selectieprocedure vicevoorzitter Raad van State leiden

Opstelten in zijn rol als oud-informateur in de Tweede Kamer, september 2010. Foto NRC / Roel Rozenburg

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie wordt belast met de benoeming van de nieuwe vicevoorzitter van de Raad van State. Dat is vanmiddag bekend gemaakt in het Staatsblad.

In het besluit staat dat het “wenselijk” is dat Donner zijn wettelijke bevoegdheden als verantwoordelijke voor de opvolgingsprocedure aan Opstelten overdraagt. Donner heeft nu in principe de handen vrij om te solliciteren op het vicevoorzitterschap, waarvoor hij al enkele maanden in beeld is.

Ook zou vandaag door de ministerraad de tekst van de advertentie worden vastgesteld die in de Staatscourant zal verschijnen. Daarin worden belangstellenden opgeroepen om te reageren op de vacature. Enkele weken na de verschijning van de advertentie wil het kabinet de knoop doorhakken, mogelijk eind november.

Donners positie als belangrijkste kandidaat is sinds gisteren overigens versterkt, nu de Tweede Kamer een PvdA-motie heeft afgewezen die het zittende ministers verbiedt om over te stappen naar het vicevoorzitterschap van de Raad van State. Alleen PvdA, SP, GroenLinks en Partij voor de Dieren stemden voor.

Rutte polste Cohen voor vicevoorzitterschap Raad van State

Premier Rutte heeft onlangs in een persoonlijk onderhoud aan PvdA-leider Job Cohen gevraagd of hij interesse had in het vicevoorzitterschap van de Raad van State. Dat schrijft NRC Handelsblad vanmiddag op basis van bronnen in Den Haag. Cohen heeft nee gezegd op Ruttes vraag of hij “in” was voor de functie.

De PvdA noch de Rijksvoorlichtingsdienst wilden ingaan op de aard en inhoud van de ontmoeting tussen Rutte en Cohen. De premier en de PvdA-leider hebben voorafgaand aan de Algemene Beschouwingen, die twee weken geleden plaatshadden, lang met elkaar gedineerd.

    • Pim van den Dool