Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Onderzoek naar internetveiligheid overheid na DigiNotar-affaire

Het hoofdkantoor van Diginotar in Beverwijk. Foto nrc.nl / Ruud Boon

Het kabinet gaat de Onderzoeksraad voor de Veiligheid inschakelen om onderzoek te doen naar internetveiligheid bij de overheid en de DigiNotar-affaire. Dat zei Donner vannacht tijdens een debat over de ICT-problemen bij de overheid.

Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken vindt dat er snel en accuraat is gehandeld toen de fouten bij DigiNotar aan het licht kwamen. Hij zou niet weten “hoe het sneller had gekund”, aldus de minister.

GroenLinks-Kamerlid Arjan El Fassed in een reactie op de komst van het onderzoek:

Twitter avatar arjanelfassed Arjan El Fassed Het is duidelijk dat het laatste woord over ict veiligheid en de overheid nog niet gezegd is. 1/2
Twitter avatar arjanelfassed Arjan El Fassed Het is goed dat er een onafhankelijk onderzoek komt. Als blijkt dat dit onvoldoende oplevert is de kamer weer aan zet. 2/2

In september kwam het beveiligingslek aan het licht

Vorige maand kwam de veiligheid van DigiD in het geding als gevolg van een hack bij het beveiligingsbedrijf DigiNotar waardoor bepaalde overheidssites niet meer te vertrouwen waren. Dit bedrijf verzorgde de certificering van verschillende overheidssites, waaronder DigiD. Hackers slaagden erin de servers van DigiNotar te kraken en op die manier valse veiligheidscertificaten uit te geven. Daarmee kunnen internetters ongemerkt door worden verwezen naar onveilige sites. DigiNotar werd eind vorige maand failliet verklaard.

Daarnaast bleek afgelopen weekeinde dat zo’n vijftig websites van gemeenten en gemeentelijke diensten zo slecht beveiligd waren dat hackers gemakkelijk gevoelige informatie konden ophalen, aanpassen of wissen van mensen die met DigiD inlogden.

Twitter avatar multesimus Multesimus Oeps, alweer een digifail gevonden. Kan als gemeente Katwijk inloggen bij de Raad van State #lektober