Noodhulp in vluchtelingenkamp Dadaab aan banden na ontvoering

Somali refugees stand on October 14, 2011 where two Spanish aid workers were kidnapped on October 13 from the Dadaab refugee camp in Kenya and believed to have been taken across the border into lawless Somalia. Two Spanish aid workers kidnapped from Kenya's Dadaab refugee camp are believed to have been taken into lawless Somalia, police said on October 14. The two women, working as logisticians for the aid agency Medecins Sans Frontieres (MSF, Doctors Without Borders), were seized on October 13 by gunmen who police say were Somali Islamist Shebab rebels . AFP PHOTO / STRINGER Somalische vluchtelingen staan op de plek waar twee Spaanse hulpverleners werden ontvoerd in vluchtelingenkamp Dadaab. Foto AFP

Na de ontvoering van twee Spaanse en twee Keniaanse hulpverleners in het Keniaanse vluchtelingenkamp Dadaab hebben de Verenigde Naties besloten tijdelijk alle niet-levensreddende hulpoperaties op te schorten.

Honderden hulpverleners van de VN hebben zichzelf opgesloten in hun kantoren, waardoor diensten als educatie, advisering aan vluchtelingen en de relocatie van familieleden tot nader order zijn stilgelegd, laat het vluchtelingenbureau van de VN, de UNHCR, weten aan persbureau AP.

“Alleen water, voedsel en gezondheidszorg zal worden verstrekt. Dat zal natuurlijk impact hebben op de arme vluchtelingen.” - UNHCR-woordvoerder Needa Jehu-Hoyah

Een woordvoerder van hulporganisatie CARE zegt dat de 250 mederwerkers in Dadaab van die organisatie grotendeels binnenblijven de komende tijd. Alleen diegenen die levensreddende operaties uitvoeren komen het kantoor nog uit.

In het grootste vluchtelingenkamp ter wereld, overvol door de toestroom van Somaliërs die de honger en het geweld in eigen land ontvluchten, woont bijna een half miljoen mensen.

Vluchtelingenkamp Dadaab

Het vluchtenlingenkamp in Dadaab, waar 400.000 mensen verblijven. Twee Spaanse hulpverleners van Artsen Zonder Grenzen en twee Keniaanse collega’s werden vandaag uit het kamp ontvoerd en richting Somalië gebracht. Foto AFP / KarumbaHet vluchtenlingenkamp in Dadaab, waar 400.000 mensen verblijven. Twee Spaanse hulpverleners van Artsen Zonder Grenzen en twee Keniaanse collega’s werden vandaag uit het kamp ontvoerd en richting Somalië gebracht. Foto AFP / Karumba

Gisteren werden er twee Spaanse en twee Keniaanse medewerkers van Artsen Zonder Grenzen ontvoerd. De ontvoerders, vermoedelijk uit buurland Somalië, kaapten een voertuig van de hulpverleners en schoten de chauffeur in de nek, verklaart een jeugdleider van het kamp. De politiechef van de regio neemt aan dat de mannen Somaliërs zijn omdat ze in die richting vluchtten. “We volgen ze over de weg en door de lucht en hebben de grenzen gesloten,” zei hij gisteren. “We zijn ze op het spoor.”

Veiligheid in Dadaab al langer pijnpunt

De veiligheid in het kamp is al langere tijd reden tot zorg en een pijnpunt voor de Verenigde Naties. Vluchtelingen worden er geronseld om verschillende facties te vechten en VN-medewerkers verplaatsen zich er met gewapende escortes. De VN werkt samen met de Keniaanse overheid om de veiligheid in Dadaab te verhogen. Er is meer politie ingezet in en om het kamp en er zijn extra checkpoints opgezet.

Onlangs werd in Dadaab een Britse man gedood en zijn vrouw ontvoerd uit een een Keniaans resort. Toen zou het gaan om een daad van Somalische piraten.

    • Peter van der Ploeg