Nobelprijswinnaar aan leiding in presidentsrace Liberia

Een vrouw staat bij een stembureau in Feefee. Foto Reuters / Luc Gnago

Met ongeveer een derde van de stemmen geteld staat de Liberiaanse president Ellen Johnson Sirleaf op een voorsprong bij de verkiezingen in het land. Johnson Sirleaf heeft 45,4 procent van de stemmen gekregen. Dat heeft het verkiezingscomité laten weten, meldt persbureau Reuters.

Om een tweede stemronde overbodig te maken, en een tweede termijn veilig te stellen, moet Johnson Sirleaf meer dan vijftig procent van de stemmen winnen.

Johnson Sirleaf (72) won vorige week de Nobelprijs voor de Vrede voor haar inspanningen om na veertien jaar van burgeroorlog in Liberia een duurzame vrede te verwezenlijken. In de verkiezingen neemt ze het op tegen een vijftiental tegenstanders die haar door het Nobelcomité geprezen verrichtingen in twijfel trekken. Onder de tegenkandidaten bevindt zich Winston Tubman, die wordt bijgestaan door de razend populaire oud-voetballer George Weah.

Tot nu toe heeft Tubman 29,5 van de stemmen binnengehaald. Prince Johnson, de voormalige Liberiaanse warlord, kreeg tot nu toe 11,4 procent van de stemmen.

    • Lex Boon