Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Nieuwe Republikeinse sensatie: oud-pizzabakker Herman Cain

Cain gisteren tijdens een toespraak op de Ohio Christian University in Circlevile. Foto AP / Mike Munden

Hij was directeur van Godfather’s Pizza en was radiohost in Atlanta. Republikein Herman Cain is aan een gestage opmars in de peilingen bezig. Wie is hij?

Cain is een kapperszoon uit Tennessee werkte een tijdje bij de marine, schrijft onze Amerika-correspondent Guus Valk vanmiddag in NRC Handelsblad. Hij werkte ook als regionaal manager bij Burger King en stond tussen 1986 en 2002 aan het hoofd van de keten Godfather’s Pizza. Zijn retorische talent scherpte hij in een talkshow in Atlanta. Cain presenteert zich als een selfmade politicus, populistisch en direct, aldus Valk.

De ster van Cain is rijzende bij de Republikeinen. Dat bleek vorige week vrijdag bijvoorbeeld toen hij door duizenden Republikeinse kiezers tijdens een optreden in Washington met een staande ovatie werd onthaald. “Wat een energie, wat een oprechte man”, zei bijvoorbeeld Hillary Pate, een Republikeinse advocaat uit Tennessee, die een uur in de rij had gestaan voor een handtekening van Cain. “Hij brengt als enige kandidaat passie over. Dat hebben we nodig om Obama te verslaan.”

Cain is een rechtgeaarde conservatief die zijn campagneboodschap simpel houdt met de slogan ‘9-9-9’, ofwel 9 procent belasting voor bedrijven en burgers:

 

Hoewel hij sympathiek is, maakt hij volgens Valk weinig kans op de Republikeinse nominatie:

“Herman Cain is geliefd, maar tegelijkertijd vrijwel kansloos om de Republikeinse nominatie te winnen. In peilingen maakt hij een gestage opmars (sommige onderzoeken maken hem zelfs koploper), maar die zijn zo veranderlijk als het weer. Cain heeft niet de connecties, het geld en de organisatie die hem een serieuze kans geven Mitt Romney en Rick Perry in lange, dure voorverkiezingen te verslaan. Hij lijkt vooral goed voor een sfeer van feel good in de Republikeinse partij, waar chagrijn heerst over te weinig inspirerende kandidaten.”