Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Nederlander werkt minder hard dan gedacht

Nederlanders besteden gemiddeld zes uur per dag aan verplichtingen zoals werk, huishouden, onderwijs en gezin. Dat is zo’n vijftig minuten minder dan in de rest van Europa. Nederlanders hebben een halfuur meer vrije tijd dan de gemiddelde Europeaan. Dat blijkt uit een vandaag verschenen onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Nederlanders denken misschien harde werkers te zijn, zegt het SCP, maar in Zuid-Europa besteden mensen veertig minuten meer aan verplichtingen als werk en huishouden. In Oost-Europese landen is dit zelfs een uur meer.

De Nederlandse man werkt gemiddeld acht uur per dag, mannen in het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zuid-Europa een halfuur langer. Een gemiddelde werkdag van een vrouw in Nederland duurt iets meer dan zes uur, die van een vrouw in Zweden ruim een uur langer.

Gemiddelde tijdsbesteding aan verplichtingen

Met gemiddeld 5,5 uur vrije tijd per dag - het weekend meegerekend - hebben Nederlanders een halfuur meer vrij te besteden dan de rest van Europa. Die tijd gaat deels op aan sociale activiteiten als vrijwilligerswerk en mantelzorg. De tijd die overblijft voor ontspanning wordt grotendeels doorgebracht op de bank voor de tv, net als de andere Europeanen.

Mannen besteden minder tijd aan het huishouden dan vrouwen: twee uur tegenover 3,5 uur. Wie een echt goede huisvrouw wil, moet het zuidelijker zoeken: in Spanje en Italië poetsen de vrouwen gemiddeld vijf uur per dag.

Tijdbestedingspatroon in zestien Europese landen