Nederland veroordeeld in Europese resolutie

Het Vlaams Belang en de extreemrechtse Hongaarse Jobbik-partij namen het op voor Nederland.

Nederland en Finland moeten zich houden aan „Europese afspraken” en zich niet laten leiden door „nationaal populisme”. Met een grote meerderheid nam het Europees Parlement gisteren in Brussel een resolutie aan met die formuleringen erin – bedoeld om Nederland en Finland zover te krijgen dat ze hun verzet opgeven tegen de toetreding van Roemenië en Bulgarije tot de vrijreizenzone Schengen. Helemaal alleen stonden Nederland en Finland niet. In het debat kregen ze steun van het Vlaams Belang en de radicale, nationalistische partij Jobbik uit Hongarije.

Bulgarije en Roemenië voldoen aan alle Schengen-criteria, zeggen de voorstanders van toetreding. Wie vertrouwt Europa nog als de spelregels worden veranderd tijdens de wedstrijd? Maar de tegenstanders zeggen dat de twee landen nog te veel problemen hebben met corruptie en georganiseerde misdaad.

Het waren vooral Roemeense en Bulgaarse Europarlementariërs die het woord wilden voeren in het debat. Nederland en Finland, zei de Roemeense sociaal-democraat Ioan Enciu, lijden aan de „ziekte” waar heel Europa last van heeft: populisme. „Ze vertonen on-Europees gedrag.” De resolutie, een idee van de liberale fractie in het Europees Parlement, richt zich tegen Nederland en Finland samen, maar voor de meeste Europarlementariërs was Nederland het meest schuldig omdat het zich als eerste verzette tegen de toetreding.

„Nederland heeft de ruimte om een eigen afweging te maken”, aldus de Nederlandse minister van Asiel en Migratie Gerd Leers – die de boodschap over Schengen vorige maand kwam brengen in Brussel – in een reactie. De resolutie bevat volgens hem geen nieuws. „Het is te gemakkelijk om de tegenvallende resultaten van de bestrijding van corruptie en georganiseerde misdaad achter het woord populisme weg te stoppen.” (NRC)