Kredietbeoordelaar Fitch gaat Rabobank onderzoeken

De ingang van het kantoor van kredietbeoordelaar Fitch ratings in Parijs. Foto AFP / Miguel Medina

Kredietbeoordelaar Fitch Ratings gaat de komende weken de gevolgen van de schuldencrisis op de Rabobank en vier andere grote Europese banken onderzoeken.

Fitch plaatste de vijf banken vandaag op een zogenoemde watchlist voor mogelijke negatieve vooruitzichten voor de toekomst, meldt Bloomberg. De uitkomst van het onderzoek bepaalt of de kredietbeoordelaar de banken een lagere rating geeft of dat zij de huidige beoordeling behouden.

Volgens Fitch is de Rabobank één van de kredietwaardigste banken is, meldt de NOS. De Nederlandse bank heeft voor 111 miljoen aan Griekse schulden in haar portefeuille.Een eventuele verlaging van de rating van de banken zou ervoor zorgen dat zij moeilijker geld kunnen lenen of uitlenen aan bedrijven of particulieren.

‘Verlaging van Rabo’s kredietwaardigheid met één stapje is geen verrassing’

Volgens financieel redacteur Jeroen Wester van NRC Handelsblad is het onderzoek een signaal dat ook de sterkste banken ter wereld last hebben van de crisis. Dat hoeft niet per se te betekenen dat de kredietwaardigheid van de Rabobank verlaagd wordt, maar hij sluit het niet uit. Wester:

Dit is een direct gevolg van de onrust op de financiële markten. De perspectieven voor het bankwezen verslechteren wereldwijd, dus ook voor Rabobank. Het feit dat Rabobank een coöperatie is, kan in tijden van stress ook negatief uitpakken, omdat de bank minder snel toegang heeft tot kapitaal. De teruglopende winst bij Rabobank is een andere reden, hoewel Fitch benadrukt dat de bank nog altijd de hoogste rating heeft bij Fitch van alle commerciële banken ter wereld.

Het is wel een signaal dat zelfs de sterkste banken ter wereld last hebben van de crisis en daardoor minder krachtig worden. Overigens kan Fitch altijd nog besluiten dat het rapportcijfer niet wordt verlaagd, maar een verlaging van Rabo’s kredietwaardigheid met één stapje zal geen verrassing zijn. Bij de beoordelaars Moody’s en Standard & Poor’s heeft Rabobank nog altijd een triple A-rating, het hoogst mogelijke cijfer voor kredietwaardigheid.

Interactieve graphic: Europa in cijfers